середа, 29 жовтня 2014 р.

Давня мандрівка ірландців.

Мені вже доводилося писати (стаття в цьому блозі "Кельти, скіфи та Вавілонська вежа") проте, що предки ірландців проживали у Скіфії і ходили походом в Азію і були  навіть у Єгипті. Тут народився від дочки фараона Скоти їх правитель Гойдел, який повернувся  у Скіфію і племя стало називатися гойделами (ірландцями). Приблизно після 630 р. до н.е. скіфо-кельти могли перебувати у Єгипті, тобто після цього року міг народитись Гойдел !
"Згодом вороги вигнали Гойдела зі Скіфії. Він помандрував до Іспанії, а вже звідти перебрався на Смарагдовий острів" . - Геннадій Казакевич "Кельти на землях України: археологічна, мовна та культурна спадщина" Київ 2010, С. 257..
Якщо із Скіфії був вигнаний умілий народ, правителем  якого матір була родом із самого Єгипту, то значить, що у Скіфії  в той час мала відбуватись якась серйозна міжусобиця? Давні письмові джерела про це мовчать.
Але  знайшлися археологічні свідчення, що така міжусобиця була! Про це розповідає книга О.Фіалко, Ю.Болтрика "Напад скіфів на Трахтемирівське городище" Київ 2003, 152 стр. Так ось, за цією книгою величезне скіфське Трахтемирваське городище, яке в цьому районі охороняло три  важливих дніпровські броди і десь між першою і другою четвертю 6 ст. до н.е. зазнало нападу інших скіфів (С.82), це приблизно 575 р. до н.е.
На той час Гойделу було приблизно 50 років. Бачимо, що тут ні хронологічних, ні вікових суперечностей, щоби бути царем свого народу у Гойдела немає !
575 р. до н.е. можна буде вважати Виходом ірландців із своєї Давньої Батьківщини! Очевидно, що Гойдел із своїм народом проживав на західних землях Скіфії і звідси він подався далі на захід і добрався до Іспанії.
Щоби попасти на острів Ірландія, звичайно, в Іспанію не було потреби Гойделу їхати! Літератору, який би вигадував самого Гойдела і його  маршрут мандрування з Скіфії до Ірландії не прийшло би в голову, що спочатку  його заслати у Іспанію, відхиляючись більш, як на тисячу кілометрів від заданого маршруту !? Тобто маємо, ще один доказ правдивості розповіді про Гойдела.
Добравшись до Іспанії, можливо вони гойделівці зупинились на річці Турія (звідки ж така назва ?), проживши певний час, .Гойдел з народом вирішив, що сухий і горячий клімат Іспанії їм не підходить              і були послані дипломатично-розвідувальні місії з пошуку  сприятливої землі для заселення.Одна така місія і знайшла острів Ірландію, який найбільше всього їм  нагадував покинуту батьківщину - Скіфію!!!
Ірландські археологічні знахідки, які є якимісь особливими і датуються після 575 р. до н.е. можуть свідчити про прихід Гойдела і його народу на нову Батьківщину !

Немає коментарів:

Дописати коментар