вівторок, 7 жовтня 2014 р.

Скіфо-єгипетський міф.

Міфи, як відомо творять люди, творять їх на різні теми, а ще чимало помиляються при цьому творенні.
Ось Перший міф про походження скіфів за Геродотом 4,6 говориться, що назву скіфам "скіфи" дали елліни!
Далі йде Другий міф про походження скіфів, який можна назвати "грецьким". Геродот 4,10 розповідає, що їхній герой Геракл зійшовся із скіфською дамою, яка від нього народила трьох синів, один був нею названий Скіфом, від якого і  пішла назва Скіфія ?! Не стикується - правда ж ?!
Далі Геродот 4,11 подає ще Третій міфологічний переказ про походження скіфів, які мешкали десь у Азії, а потім прийшли в Європу, переправившись через ріку Аракс і вибили  звідси кімерійців?! Звичайно, науковцям  від цього не легше, бо багато чого у них не сходиться в усій цій історії при прискіпливому погляді на неї.
Але повернемося до Першого міфу. Геродот 4,5 розповідає, що батьками першої людини скіфів Таргітая були: Зевс і якась (без власного імені) дочка річкового бога Борисфена ? Цікаво, що у багатьох землеробських народів  верховний бог жив на Небі і своїми дощами-сім*ям запліднював Землю-богиню. А тут, щось не клеїться, як дочка річкового бога (сама ж водна стихія) могла із такою ж водою, щось сотворити ?? Це неможливо при нормальних умовах творення міфів !
З попереднього авторського допису "Скіфське (готське) літочислення" відомо, що у складанні скіфського літочислення були використанні дані із єгипетської історії - це все стосується Першого міфу про походження скіфів!
У єгипетській міфології було все навпаки: бог землі - Геб і богиня неба - Нут ! Ріка Ніл заливала зненацька усі прилеглі землі Єгипту водою і родючим мулом, тому дощі тут були непотрібні :)), а їх по-правді тут і не було!
Фараонова дочка, яку кельтоскіфи назвали Скотою (її чоловік кельтоскіфський царевич Нілл), очевидно і склала на основі давнього скіфського міфа про першочоловіка Перший міф про походження скіфів, коли ще перебувала у Єгипті. Її , напевно заїло, що скіфські мудреці взяли гору над єгипетськими у дискусії про те, чий народ є найдавнішим у світі. Скота, очевидно, із жіночої солідарності взяла початкову дату правління Хатшепсут (1490р.) - за дату  народження першого предка скіфів - Таргітая. Що Небом в північних землях править чоловік, Скота ще могла сприйняти, а ось, що дочка Борисфена не була пов*язана із землею, цього вона немогла ніяк зрозуміти, тай ніхто про це у неї й недопитувався дуже.
Очевидно, що серед її двору й були місцеві єгипетські елліни і скіфські елліни - бо звідки Зевс , без місцевої назви , які і записали цей міф.
У Скіфії Скота не змогла би створити такий міф, познайомившись ближче із самим скіфським життям...

Немає коментарів:

Дописати коментар