субота, 4 жовтня 2014 р.

Скіфське (готське) літочислення.

За Геродотом 4,5-6 перша людина скіфів називалася Таргітаєм і була сином Зевса і дочки річки Борисфена. Таргітай мав трьох синів: Ліпоксая, Арпоксая та Колаксая, їм з неба впали царські золоті речі, а ще вони володіли такими своїми племенами: авхатами, катіарами і траспіями іще паралатами. Себе вони називали сколотами, а скіфами їх назвали елліни. Цитата Геродота 4,7:"
Отаке є походження скіфів за їх власними словами, а відтоді, коли вони з*явилися, тобто від першого їхнього царя Таргітая до походу Дарія проти них минуло як раз тисяча років, не більше."
Перекладач і коментатор Геродота на українську мову А.О. Білецький, ось що пише про цю "скіфську тисячу" С.471 :"Число "тисяча" означає тут тривалий проміжок часу"?! Досьогодні я також так думав!
За Йорданом у його праці "Походження та діяння гетів"  п.314 у 540 році  н.е. йшов 2030 рік "готського літочислення". Рахуємо: похід Дарія був в роках приблизно 519-512  до н.е. - добавляємо тисячу років виходить 1519-1512 р. - ось у ці роки і з*явився Таргітай ?! За Йорданом готське літочислення почалося у 1490 р. до н.е. Різниця між цими датами всього 29-22 роки ? Цілком очевидно, що інформатор повідомляючи Геродота чи його попередника про часи походу Дарія на скіфів  тривалість життя скіфського народу заокруглив до тисячі років.
Скіфська культура починається із 7 ст. до н.е., але це не значить, що скіфи не могли починати своє літочислення раніше від часу існування цієї культури, хай навіть і міфологічне (вигадане)?!
За Помпеєм Трогом відома дискусія між скіфами і єгиптянами на тему чий народ найдавніший, виграли скіфи. У 630-х роках відомий похід скіфського війська до Єгипту.
За ірландськими переказами предки ірландців-скіфи були у Єгипті, де навіть відбувся династичний шлюб і там вони прожили  якийсь кавалок часу, що народився син Гойдел. - Г.Казакевич "Кельти на землях України ...." Київ 2010, С.257 .  І там очевидно, що скіфська верхівка ознайомилася з історією Єгипту...
Чим є цікавим 1490 р. до н.е. в історії Єгипту ?? В цей рік   до влади приходить фараонша Хатшепсут, як регентка Тутмоса Третього. Це період найбільшої могутності Єгипту і міжнародного престижу ! Його кордони сягають Сирії, ріки Євфрату і Четвертого нільського порогу. - В.Замаровський "Їх величності піраміди" Київ 1988, С.143 .
Вірогідно, що скіфські мудреці взяли цю значущу єгипетську дату, а можливо з підказки єгипетської невістки, за появу першопредка скіфів - Таргітая - тар-гет "зірка-людина" .
Сини Таргітая: Ліпоксай, .Арпоксай та Колаксай - мають "іранське " закінчення "ксай", що значить "пан, володар". Але корінь "ксай" могли використовувати скіфи, не будучи при цьому за походженням іранцями !? Очевидно, що вживання слова  "ксай"  сягає ще індоєвропейської спільності. Хоч не виключено, що Геродот міг сам добавити "ксай" щоби "вивести" скіфів з Азії - Т.Дишкант "Фальсифікація Скіфської історії Геродотом" Львів 2011, С.7 .
За Скіфським (гетським) літочисленням у нас сьогодні триває 3504 рік !!!

4 коментарі: