понеділок, 10 листопада 2014 р.

Анахарсіс та москалі.

Скільки років вже минуло від розвалу Совєтського Союзу і здавалось, що нічого мене вже не подивує з тих часів. А таки подивувало і підтвердило думку про дуже упереджене ставлення до висвітлення і вивчення історії Скіфії.
Недавно беру до рук важенний " Философский Энциклопедический словарь" виданий у Москві 1989 році, другим виданням: шукаю, що тут пишеться про скіфського мудреця, філософа Анахарсіса ? А нічого !? У книзі описані усі можливі філософські течії, а також давні та сучасні особи, що мали відношення до філософії всього світу, а місця скіфу не знайшлося !? З олівцем в руках рахую кількість авторів, які писали статті до цієї книженції - 419 чоловік. Сумнівно, що серед них можна було би знайти людину, яка би ніколи не чула про цього скіфа??
Історія Скіфії майже повністю поміщається на українських землях і тому починаючи від Карамзіна   і до совєтського періоду і далі до сьогодення скіфологія була в глухому загоні. Хоч молодий Карамзін подорожуючи Європою 1790 році називав себе "... молодой Скиф К." - Н.М.Карамзин "Письма русского путешественника" Ленинград 1984, С.251 ??
Про Анахарсіса згадують: Геродот, і Діоген Лаертський.  Про те, що цей мудрий скіф зустрічався з самим Солоном є згадки у Платона, Плутарха і Лукіана Самосатського.
Ще Діодор Сицілійський і Діоген Лаертський згадують про його зустріч із володарем Лідії - Крезом , ім*я якого стало називним!
В Елладі навіть була поставлена статуя Анахарсісу, де був викарбовано його головне правило життя: "Приборкуй язик, живіт і плоть".
За списком  філософів  (грецьких)  Гіппобота Анахарсіс займав п*яте місце, пропустивши вперед: Фалесв, Солона, Біанта і Піттака -  список "Семи мудреців".
Климент Александрійськи, Лактанцій та Феодорит називають його філософом ! А філософ Секст Емпірік подає навіть філософський текст цього мудрого Скіфа...
Думки, вислови щодо стриманості, помірності у житті підхопили і розвинули філософи-кініки. З їх середовища відомо  десять "Листів Анахарсіса" !
Філософія і погляди Анахарсіса і кінізму посприяли створенню ще одного філософського напряму - стоїцизму. Стоїцизм і кінізм стали основою ідеології християнства і християнського аскетизму !!!
Отож маємо свого вітчизняного родоначальника європейської філософії !!!
"Близько семидесяти античних і ранньосередньовічних авторів ... згадували Анахарсіса" А.С.Русяєва "Славетний мудрець-скіф  Анахарсіс" Київ 2001, С.6 ...
Дуже зараз потрібна книга, де були би усі згадки давніх авторів про нашого Анахарсіса, з науковими коментарями і т.п. Це золота спадщина наших предків!
Тоді можна буде щиро посміятись із царсько-совєтських маніпуляцій нашим історичним минулим !

Немає коментарів:

Дописати коментар