неділя, 13 квітня 2014 р.

Буковинсько-єгипетський дверний замок.

Недавно гортаючи львівську газету "Історія" за квітень 2014 року у статті Олега Єжижанського "Прокляття для грабіжників" С.18 я побачив там дві фотографії дерев*яних єгипетських замків, які за виглядом і принципом дії є дуже подібними до відомих дерев*яних замків, які широко використовувалися на Буковині ще в середині 20 ст. Про ці замки є моє дослідження у моїй книжці "Тисовецькі старожитності" Чернівці 2002, С.22-23. Зокрема я там пишу, що конструктивно буковинські дверні замки є давнішими за замки, які використовували у Давньому Римі! На цю тему у чернівецькій газеті "Доба" 25 грудня 2008 р. Володимиром Ботюком була надрукована стаття "Буковинський дерев*яний замок - старіший за римський". У цій статті є ще фото наукового співробітника Музею народної архітектури і побуту Володимира Кодри який демонструє два різних дерев*яних ключа до дерев*яних замків.
Якщо ми повернемося до статті у газеті "Історія" то там сказано: "А найдавніший ключ археологи виявили в гробниці фараона Рамзеса Другого" Який жив приблизно у таких роках до н.е. - 1290 - 1224 .
Тобто буковинські дерев*яні дверні замки тепер можуть сміливо тягатися за давністю із самими давньоєгипетськими! Спільно досліджуючи цю тему дверних замків українські єгиптологи, етнографи, історики та сучасні спеціалісти дверних замків - можуть відкрити нову, цікаву і фактично недосліджену сторінку давньої української Історії.
Відомо, що сільські громади у нас мали громадські будівлі для зберігання  запасів зерна, вірогідно, що такі будівлі мали запиратись на якийсь замок ?
На краю села Тисовець Сторожинецького району Чернівецької області ( я сам бачив) є пастуша стая (стаєнка): загін для овець і іншої худоби і кімната для зберігання реманенту, молочних продуктів, речей пастухів, яка і зараз закривається на дерев*яний дверний замок таким же дерев*яним ключем ! Отож цілком вірогідно, що дверні замки появилися разом із дерев*яними дверима, а це справді тисячолітня історія ... яка потребує вивчення.

3 коментарі:

  1. Ось із цією гарною статтєю з'явилась і чергова нагода для вивчення 1000-літньої історичної теми дверей, замків і ключей до них, а Тисовець - поруч ... Можна, напевно, послати Їй ще раз ці строки : "... ти кинь усе і приїзди ", а можна і самому кинутись ... вивчати

    ВідповістиВидалити
  2. Звісно,нне Дніпро ! Та й ннемає в Дніпрі, ккому писати поддібні слова !!!! А також, вже всі дверрі там давно заччиненні сучасснимми незламнимми замкаммми - це Вамм не Ррим !!!!

    ВідповістиВидалити