понеділок, 9 грудня 2013 р.

Загадка Білої Хорватії.

Найбільше про Білу Хорватію написав Костянтин Багрянородний. Але в цілому історичні документи нам не розповідають нічого про якісь білохорватські факти: ім*я князя хоч одного, битви, війни, династичні шлюби, дипломатичні папери - нічого немає!?
Цей факт можна пояснити тим, що з 925 року існувало велике , міцнеХорватське королівство, яке вело війни із сусідніми державами. . Очевидно, що споріднені із хорватами слов*янські племена були горді за своїх адріатичних родичів і подавали себе, як хорвати білі (нехрещенні), але чогось більшого у державному плані вони не спромоглися.
За нашими літописами хорватське чи прохорватське племя входило у склад Русі. У Літописі Руському хорвати два рази згадуються у складі народів, що входили до "Великої Скіфії", останній раз коли з Олегом у 907 році вони ходили на Греків. Очевидно, що вже тоді "руські" хорвати входили у склад Русі, але мали свою автономію, бо руських князів тут ще не було, а ще крім того визнавали себе за білих хорватів, адже  свій твір К.Багрянородний написав у середині 10 ст..
У 980 році великим київським князем стає Володимир Великий, який вже на другий рік (981р.) відвойовує у поляків місто Перемишль і Червенські міста, а потім в той же рік ще перемагає в*ятичів і накладає на них данину.
Перемишль і Червенські міста знаходилися на західній границі Русі і щоб їх відвоювати потрібно було мати міцні тили, зокрема у Прикарпатті і ніяких "незалежних" білих хорватів тут не могло бути. Крім того хорватські адріатичні племена є вихідцями із наших земель і хто тут старший ще питання, який очевидно задавались ще в ті часи. На прикарпатські племена Володимир Великий очевидно, що данину не наклав, бо тут потрібно було боронити всіма силами свою землю від сусідів.
993 роком руський літописець записує: "Пішов Володимир на Хорватів." Літописець про цих Хорватів пише з великої букви - тобто це були незалежні, державні Хорвати! Історія не знає про існування в той час двох незалежних Хорватій! Значить Володимир Великий водив своє військо на війну з адріатичною Хорватією. Володимир скоріше всього у цій війні взявся допомагати угорцям або чехам проти Хорватії. Ця Хорватська війна могла бути у вигляді протистояння різних військ, без великих військових сутичок, боїв і т.п. і  завершитись вона могла мирними угодами без якихось територіальних змін. А наш князь взагалі із своїм військом міг стояти десь збоку цих подій, наприклад у нашому Закарпаттю, а потім повернення у Київ, печеніги і все таке інше.
Тому тодішні історики про цю Хорватську війну нічого не написали, а можливо і написали, але  все потрібно звіряти, аналізувати, що сталось тоді, чи не сталось...
Отож Біла Хорватія була таким собі недієвим , ментальним союзом незалежних, напівзалежних хорватських і прохорватських язичеських князівств по обидва боки Карпат, які очевидно входили у тодішні держави: Русь, Польщу, Чехію, Угорщину і який з посиленням тут державної влади зник сам по собі.




Немає коментарів:

Дописати коментар