четвер, 19 грудня 2013 р.

Краків - руське місто.

Арабський купець, вчений Ібрахім ібн Якуб у 960-966 роках подорожував землями Центральної Європи і ось, що він писав: "...Місто Прага побудоване з каменю та вапна, це - найбагатше на товари місто. Сюди прибувають із товаром із міста Кракова руси і слов*яни..." Тут очевидно, що руси не їхали транзитом через Краків, а їхали таки з цього свого міста. Значить у ці часи Краків був під владою Русі !? Тут ще згадалась розповідь Константина Багрянородного (948-952 рр.) про польське племя "... лендзянін ... які рубають у своїх горах довбанки-однодеревки під час зими,  й спорядивши їх з настанням весни, коли тане лід, вводять у  сусідні водойми ... прямують ними до Києва, де продають їх русам..."
А.Б.Головко у 1988 році висловив думку, що це була якась частина  племені лендзінян, які проживали на території нинішньої Західньої Білорусі ?? Але ж тут гір зовсім немає! Найбільш ймовірно, що землі Південно-Східньої Польщі попали під владу Русі коли у 907 році впала Велика Моравія, у цьому ж році на греків "ходив Олег" маючи велике військо і зокрема хорватів. А у 909 і 913 роках Русь воювала в Каспійському морі... Сили були. Відомий український історик Н. Полонська-Василенко зазначає т.1, С.111: "Масуді писав, що у 943 році Русь межувала з Богемією..." тобто з Чехією, якій дістались землі Вел. Моравії. І дійсно границя тут між Богемією і Русю могла проходити тільки хребтами Західних Карпат.
За списком Баварського Географа 33. лендізі мають 98 міст і 34. тафнезі мають 257 міст і знаходяться вони у групі так званих Постсарматських народів з 19 по 47 номери, тобто це землі колишньої Європейської Сарматії. Західна границя цієї держави проходила по річці Вісла. Центральні землі тафнезів, очевидно, займали басейн річки Танев, яка є притокою Сяну.  Очевидно, що через цю річку Танев лендзяни із приток Вісли своїми новозробленими човнами переправлялись у річку Рату притоку Західного Бугу, а далі піднімались ним до Бужська і річечкою Солотвиною до району нинішнього Олеська, де на південь від нього є болота ріки Стир, який впадає у Прип*ять, а ця ріка, як відомо у Дніпро вже недалеко Києва.
У грамоті Пражського єпископату 973 року вказуються границі Чешського князівства, які сягають рік Бугу і Стиру. Очевидно, що на той час Русь втратила ці важливі землі, аж по ріку  Стир. Нічого дивного, що у 981 році завзятий, молодий київський князь Володимир Великий відвоював Перемишль і Червенські міста, але вже без Кракова. Цікаво, що річковий волок між басейнами Стиру і Солотвини знаходився на рівнині в районі нинішнього села Ожидів і в цьому районі с.Йосипівка був знайдений великий скарб арабських дирхемів, мала частка якого тільки досталась науці. Монети були з усього тодішнього мусульманського світу.
Давні автори про слов*ян пишуть, що проживали вони у лісах - а це річки, озера, болота і єдиними шляхами зв*язку були тоді річки...

2 коментарі:

  1. Історію потрібно знати і шанувати, особливо - ось цю !!!

    ВідповістиВидалити
  2. За кртою Г. Боплана, а також Фон Міга біля Олеського замку було велике озеро з якого починався Стир ...

    ВідповістиВидалити