субота, 21 грудня 2013 р.

Ріки Рата та Прут.

Уточнення теми: "Краків - руське місто". Ріка Рата має довжину 75 км і протікає в Львівській області і є притокою Західного Бугу. Між витоками Рати і ріки Танев  ( притока Сяну) всього 6 км і це для волоку човнів, тут вірогідно й проходила границя між бужанами і тафнезянами. На берегах Танева очевидно й слід шукати столицю-городище танівчан-тафнезян (за Баварським географом). У верхів*ї Рати є село Потелич, що недалеко міста Рави-Руської і тут є городище давньоруського часу 11-13 ст. (І.Михальчишин, 1993р.), яке контролювало цей водний шлях. Далі за течією Рати є інше село з характерною назвою - Пристань, від якого напряму до столиці давньоруського князівства Белз всього 16 км. Від села Пристань знову вниз річкою є село Двірці - тут були знайдені римські монети, очевидно, що в часи існування античного Бурштинового торгового шляху тут також відбувався якийсь рух. Далі в низ по течії Рати маємо місто Великі Мости, які очевидно, що і в давні часи і сьогодні забезпечувало дорожній зв*язок з тим же Белзом за допомогою мосту на річці.
Якщо подивитись у Словник Б.Грінченка на слово "рата" - це термін платежу, або частина податку яку потрібно сплатити. Тут ще є "суха рата" - це арендна плата у неврожайний рік.  Тож тепер цілком зрозуміло, чому  у річки Рати така назва: купці, подорожні, які пересувались річкою човнами сплачували тут рату (мито). Адже, щоб цей водний шлях тут працював потрібно було його чистити від заростанням верболоззям і замулення, крім того тут була границя між племенами.
А далі ще цікавіше. Ріка Прут бере початок біля гори Говерли, довжина  його 967 км, тече він через Коломию, Чернівці, а далі служить реальною границею між Молдовою і Румунією, а в кінці впадає у Дунай.
Великий грецький історик, ось що писав про ріки Скіфії, кн.4,48: "...одна, яку скіфи називають Пората, а елліни - Пірет..."Науковці погоджуються, що тут йдеться про річку Прут. Відомо, що частина фракійської культури увійшла до складу грецької, отож цілком очевидно, що слово Пірет-Прут має фракійське походження і є калькою  з "скіфсько" мови Ріка Прут і в давні часи була доконаною границею між племенами і перебираючись через неї людям потрібно було сплачувати по-рату (мито).
Тобто Геродот пишучи про це "скіфське" слово дає нам дуже цінне свідчення, що воно має праукраїнський корінь, а це значить, що іраномовних скіфів не було!!! Як я раніше писав - іраномовність скіфів вигадав сам Геродот, а це ще один доказ моїй версії.

1 коментар:

  1. Ще забув додати, що ратаї давали рату ратникам, щоб ті їх обороняли і захищали.

    ВідповістиВидалити