неділя, 19 серпня 2018 р.

Скіфське поле.

        У 2016  році у Харкові Клуб сімейного дозвілля випустив книгу "Поле бою - Україна. Від "володарів степу" до "кіборгів". Воєнна історія України"., 352 сторінки, додатковий наклад 10 тисяч примірників, книга із серії "популярне видання".
        Ця книга вийшла за підтримки Інституту історії України НАН України, Історичного факультету Київського університету, Українського інституту пам,яті.
        Рекомендована була до друку вченою радою згаданого факультету (протокол номер 10  , від 22 жовтня 2015 р.).
       Авторський колектив складається з одинадцяти осіб. Ця книга є результатом Громадського просвітницького проекту "Лікбез. Історичний фронт", координатором якого є Кирило Галушко.
        Читаючи розділ "Військова справа та війни доби раннього залізі...." СС. 21-55  складається враження, що автор писав, зокрема, про скіфів лівою рукою, можливо, що й не рукою !?
        С. 23 - згадується Дарій Третій, який воював "близько" 514 р. до н.е. із скіфами ??
        Дарій Третій воював із Олександром Македонським і на його боці були союзники - скіфи.
         А ось Дарій Перший Гістасп воював проти скіфів. За Геродотом це було у 519 р. до н.е., а за Капітолійським кодексом - 512 р. до н.е. 514 рік - це вже домисли сучасних істориків.
        Велику помилку робить автор, коли пише на  С. 25-26 про 34-тисячну армію Зопіріона, за історичними  джерелами армія мала рівно - 30 тисяч.
       Автор навіть не подав імена трьох царівв скіфських, які воювали проти Дарія Першого  - Ідантірса, Скопасіса та Таксакіса ?? За те, він подав імена скіфських царів, які воювали в Азії, але без широкої розповіді про Європейську Скіфію і її царів цей матеріал не сприймається на потрібному рівні....
         Автори не подали ні однієї ілюстрації на скіфську тему !?? Це заставляє задуматися кожного. Дивно, що ніхто із колег автора не  вказав на очевидні помилки .
      Розповіді про скіфів переплітаються із розповіддями про вигаданих Геродотом - кімерійцями ? Якщо уважно прочитати і проаналізувати усі згадки кіммерійців у Геродота - то напрошується думка - що це його , Геродота - вигадка !
        В ході Першої скіфо-перської війни 529 р. до н.е.  Кір Великий із 200 тисячним військом загинув в районі ріки Аракс від скіфсько-массагетської цариці - Томіріс, а в ході Другої  скіфо-перської війни 519 р. до н.е.  Дарію Першому вдалося втекти із Скіфії, втративши при цьому лише 80 тисяч свого війська.
        Завдяки відбитті глобальної азійської агресії скіфами грецькі держави  розвинули античну культуру, зокрема філософію, науки: математику, астрономію, історію, географію, астрономію, театр, літературу, право - що стало міцним фундаментом нинішньої Європейської цивілізації .
                       Фактично негативне, зневажливе ставлення до Скіфської історії академічними істориками України - це є прояв, пережиток ще царсько-російсько-радянської ідеологеми у ставленні до нашої недостатньовиченої по-сьогодні  Скіфської давнини...
       

5 коментарів:

  1. Я залишилася в неймовірному захваті після прочитання цієї Авторської роботи - "Скіфське поле", особливо щодо розгромлення популярної книги "Поле бою - Україна..." !!!!Змініть, будь ласка, назву своєї статті на "СКІФСЬКИЙ СТЕП" - по проханню читачів !!!!
    Цілком погоджуюсь з Автором про позначення істотних прорахунків і помилок книги, що робить Йому честь і вшанування !!!

    ВідповістиВидалити
  2. Дякую за відгук... Скіфське поле - це продовження книги про Поля..

    ВідповістиВидалити
  3. Додаю ще немаловажну інтригу : як має наша історична наука зрушити вперед щодо Скіфської проблеми, якщо саме вчений корпус залишається зашкарублим, інертним і консервативним ?

    ВідповістиВидалити
  4. "Скіфське поле - це продовження книги про Поля.." - я не зрозуміла цього речення з Вашого попереднього коменту, поясніть, будь ласка ..

    ВідповістиВидалити
  5. Сьогодні - День науки в Україні..

    ВідповістиВидалити