неділя, 5 серпня 2018 р.

4 серпня 2018 р. Краєзнавча бібліотека Анатолія Недільського.

      12.20 Я спізнився.  Виступав один професор, потім другий, далі науковці, бібліотекарі. Розповідали про книги, відомі і невідомі екслібриси, художників обкладинок і просто художників, про бібліотеки видатних наших земляків і що  з ними сталося... Загалом неприємна картина виходила.
        Час летить швидко. Перед самим обіднім переривом я напрошуюсь до виступу. Показую Анатолію Недільському листочок з блокнота де записано дев,ять пунктів мого виступу - маючи на увазі, що виступ буде коротким.
        Свій виступ називаю: " Книг , яких немає, але які мають бути !"  Отож тези мого виступу:
     1. Щоби бути повноцінною державою у нас має творитись  "Корпус письмових пам,яток людства".
     2. Що така історична пам,ятка, як "Гетика" Йордана була перекладена і прокоментована на російській мові ще у 1960 році. Що за останніх 58 років світова історична наука пішла далеко вперед, але у нас й досі немає українського перекладу цієї книги, адже у ній йдеться і про наші землі.
     3.  Що немає українського перекладу такої важливої книги Павла Орозія "Історія проти язичників". Говорю, що для мене ця книга цікава тим, що у ній  здається єдиний автор, який написав, що Олександр Македонський боявся скіфів ! і що у цій книзі наші землі названі - Аланією !?
     4. Кажу, що у нас немає українського перекладу такої унікальної книги для всіх християн - Йосифа Флавія " Іудейська війна". І що таких книг має бути дві редакції: давньоруська і звичайна.
     5. У 1993 році вперше вийшов повний переклад "Історій" Геродота на українську мову. Я кажу що в цьому перекладі і друці знайшов багато технічних помилок, про інші помилки не знаю... і що така книга у якій є найдавніший опис нашої землі - Скіфії, має як мініум що 10 років перевидаватись, адже наука не стоїть на місці.   Що Скіфське оповідання Геродота має бути видане із кольоровими ілюстраціями, історичними картами і т.п. - подарунковий варіант книги. Це наша Велика Історія 1
     6. Розповідаю, що є відомий на весь світ індійський епос - "Махабхарата" та "Рамаяма" на санскриті . Що головний герой "Арджуна тисячорукий" керував скіфським племенем - хайхаїв" !?
    7.  Говорю, що науку - єгиптологію, яка у нас тільки-но народжується. Колись наші предки  скіфи - перемогли давніх єгиптян у диспуті: який народ є найдавнішим.
    8.  Згадую про ірландський епос, в одному згадується, що частина кельтів помандрувала із Скіфії через всю Європу, і зупинилась аж на Зеленому острові (Англії).
                         Анатолій мовчки показує на годинника....
     9.  Останнє. Говорю про свого земляка - Ілларіона Свєнціцького , виданого музеєзнавця, мовознавця, славіста,, який помагав творити музеї в Коломиї, Тернополі та інших галицьких містах. Писав наукові праці, статті - коли буде видано його доробок !??
             Далі обідня перерва. Шведсько-скнилівські столи із наїдками і різними газованими і негазованими напоями.  У двох макітрах паляниці з маком. На столі цікаві , очевидно із простого скла різні келішки, стаканчики, бокали, фужери зеленого і жовтого кольорів....
         Ще були дві студентки із бандурами.
        Потім була екскурсія двома тутешніми музеями. .. Аж тепер я згадав, що самої то Бібліотеки я так і не бачив... довго не міг відійти і від побаченого, і зробленого сім,єю Недільських.
      Тепер згадую, що у музеях А.Н.  стоїть багато різноманітних шаф, із яких у майбутньому  можна буде зробити просто окрему виставку.
       Радив, би ще Анатолію придбати із сільської Вінничини одну шафу. Вони цікаві тим, що в одних дверцях є скляне віконечко, що там ставили, я так і недопитався колись.
        Запамяталось старе деревяне ліжко - де замість матраца і решту лежать книги, зверху все затягнуте поліетиленом, а ще зверху підсвітка з двох ламп. Оригінальне поєднання!
       Ще Анатолій згадує про свого діда, який любив книги, знав п,ять мов і був офіцером, очевидно ще  австро-угорських часів.  Питаюсь Анатолія - чи є фотографії діда ?  каже , що є ! Я тоді лізу із своїм "совєтом" . Кажу: -  Йой, Анатолію, напиши про свого діда хоч 10 сторіночок, дай хоч 10 фотографій - це буде дуже показова і потрібна книжечка в наш час, а то багато у нас ще й досі вірять, що культура у нас пішла від офіцерської білої гвардії.
        Коротко знайомлюсь з дружиною Анатолія - Ольгою... Забув їм розказати цікавий факт з недавньої історії м. Буська. Був момент, що у Буську директорами однієї школи, гімназії, музшколи  і великої пошти були Ольги...
      Тепер ясно, як це все велике вдалося зробити Анатолію !:))
        Із побаченого можу зробити висновок - цьому Проекту потрібен ще міні-готель економ-класу для різних істориків, науковців, художників, літературознавців, письменників та інших людей, які зацікавлені нашим майбутнім !!!
       Виходячи з сьогоднішніх днів - бачимо, як нашим сусідам, чи то з заходу, чи сходу  Наша Історія, Наша Культура сильно муляє очі та інші частини їхнього тіла -  праця Анатолія Недільського, його дружини Олі і всієї родини дуже є на часі...

22 коментарі:

  1. Стаття цікава, правильна і корисна особливо українцям, адже серед них є багато несвідомих з історії як давньої, так і не дуже . Навіть і із сьогоднішніх культурних подій - таких наразі необхідних, як ця, про яку йдеться. Але хотілося ще знати трохи і про саме місце її (події) знаходження та історію і тему провадження, ну і про тих, хто робить таку важливу справу .

    ВідповістиВидалити
  2. Вийшов захоплюючеий Авторський вояж-замальовка з подальшою закускою-нарисом - написано смачно, мені сподобалось, вжито з задоволенням !!

    ВідповістиВидалити
  3. Тарас приемний у спілкуванні,цікавий історик-краезнавець, і просто нетиповий чоловік, один з небагатьох,які ведуть за собою 99 процентів

    ВідповістиВидалити
  4. Панові Unknown:
    А чи можна мені злегка відкоригувати Ваш коментар ? Вважаю, що допис має бути ось таким :

    Тарас - приємний у спілкуванні, цікавий історик-краєзнавець, і просто нетиповий чоловік, один з небагатьох Авторів, який веде за собою 99 процентів своїх послідовників, прихильників і шанувальників !

    З повагою - одна з прихильниць, Надія.

    ВідповістиВидалити
  5. Дякую, коментаторам і заздрю, як з 1 процента зробили 99 !???:))
    Щодо напоїв - два рази по-трошку пив "Чорного Принца" і раз червоне Мерло...
    Мордобою не було...

    ВідповістиВидалити
  6. Що ж відбувалося у Бібліотеці 4 серпня думаю варто пошукати в інтернеті, шановна Надіє, якщо Вам так справді цікаво !...

    ВідповістиВидалити
  7. Дякую.Я вже подивилась відео. Було справді дещо цікаве, а дещо примітивне й неприйнятне : несмак завжди дратує...

    ВідповістиВидалити
  8. Вам добре відомо, що мені дуже навіть можна догодити....

    ВідповістиВидалити
  9. Большой театр тут не котірується !:))

    ВідповістиВидалити
  10. Який розумний ваш вислів, майже класичний ! А в нашому житті-театрі, в якому (за Шекспіром) всі люди актори, котирується ВСЕ! Тільки іноді котировки падають, як на будь-якій біржі ...

    ВідповістиВидалити
  11. Так краєзнавці як історики, найбільш схильні до актерських перебріхувань !?..

    ВідповістиВидалити
  12. Адміністратор блогу видалив цей коментар.

    ВідповістиВидалити

  13. ах, Надіє, ви пише дурниці про Бібліотеку в якій не були... і тому Адміністратор блогу Ваш злобний коментар видалив.... як зуб спорчений...

    ВідповістиВидалити
  14. Це Ваша Авторська справа, Адміністраторе блогу, карати чи милувати, що Ви і робите вже не вперше з моїми відгуками, безжально видаляючі ті, що Вам не подобаються... Але я висловлювала в них зазвичай свої особисті думки, і без образливих слів !!! Дякую за спілкування !...

    ВідповістиВидалити
  15. Адміністратор блогу видалив цей коментар.

    ВідповістиВидалити
  16. Бібліотека - все состоялась, і дуже добре як состоялася !!!!

    ВідповістиВидалити
  17. Адміністратор блогу видалив цей коментар.

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. "безправна людина" не пише всіляких дурниць і вигадок і навіть брехні !!!

      Видалити
  18. Адміністратор блогу видалив цей коментар.

    ВідповістиВидалити
  19. Адміністратор блогу видалив цей коментар.

    ВідповістиВидалити