вівторок, 8 травня 2018 р.

Бухарин П.А. та питання імперій.

     2018 року у Санкт-Петербурзі у видавництві  "Евразия" вийшла книга  Бухаріна П.А. "Аеций. Последний великий полководец Древнего Рима". Книга наукова, вийшла тиражем всього 1000 примірників, 320 сторінок, із них - 241 сторінка текст, решту хронологія подій, примітки, бібліографія і іменний показчик, ніяких карт,ілюстрацій, схем немає.
      У передмові  с.5 Бухарін пише про те, що Аецій ( Аттила, Гейзеріх) жив у переломний період історії, коли валився старий світ і цей час ставить перед нами багато питань, перш за все - чому гинуть імперії, держави, цивілізації ??
      "Насколько их судьби актуальни для нас, потерявших Российскую и Советскую империи, а после известних собитий - и для соседней Украаини, и даже для т.н. Запада, об упадке которого давно и много говорят?"
        Бачимо, що Бухарін має цілком невірні уявлення про сьогоднішну Україну і навіть надіється, що Захід скоріше розвалиться, а ніж його країна...
        Але прочитавши дальше книгу  Бухаріна, я зрозумів, що це не останні його помилкові уявлення про наш нинішній і давніший Світ, і він робить ще інші помилки, які йому явно не допоможуть взнати головні причини  розвалу імперій. Ось всього два приклади:
    1. Перша помилка полягає в тому, що Бухарін називає державне утворення на чолі з Аттилою - "Гуннією", хоча давні автори пишуть про "Скіфію" !?  Бухарін таким чином заперечує праукраїнське походження гуннів і самого Аттили.
    2.  С. 204 - Бухарін тут розповідає про "Марсів меч" яким володів Аттила. Але російський історик мовчить, що цей меч Марса був  "священним у скіфських царів" ? Про це повідомляє Йордан у "Гетиці" п.183.  Для трьох слів не знайшлося  місця   у книзі Бухаріна ???:))
      О, непереможні скіфські царі !! Про них і зараз бояться згадувати багато науковців, які пишуть про цей період історії....
      У даному випадку бачимо, що Бухарін відходить від головного принципу наукових досліджень: обєктивно говорити про всі відомі історичні факти, а не замовчувати чи вигадувати, щось своє, яке нічим не підтверджується.
    Отож таємниця розвалу імперій для наших сусідів й надалі залишається таємницею !..
   


1 коментар: