пʼятниця, 29 грудня 2017 р.

Курцій Руф про Скіфію.

Про справжню величину Скіфії на жаль чомусь мовчать наші та сусідські історики.
Єдиний твір на латинській мові, який зберігся до нашого часу про Олександра Македонського належить Квінту Курцію Руфу і називається "Історія Олександра Македонського".
Про цього автора нічого не відомо, античні автори  про нього зовсім мовчать . Часи написання  того твору відносять  від  27 р. до н.е. до 224 р. н.е.
Очевидно, що така "невідомість" дозволила Курцію Руфу бути трохи вільним у написанні цього твору. Також очевидно, що йому через кілька сотень літ після зникнення Скіфії не було потреби щось тут вигадувати.
Отож слово Квінту Курцію Руфу "Історія Олександра Македонського" кн. 6,9:
"Вони (скіфи) живуть у Європі і в Азії. Ті, що проживають за Босфором, рахуються азіатами, а проживаючі у Європі живуть в областях: від лівого кордону Фракії до  Борисфена, а звідтам до другої ріки - Танаїсу. Танаїс (Дон) протікає між Європою та Азією. Нема сумніву в тому, що скіфи від яких походять парф,яни , прийшли не від Боспору, а з областей Європи"...
Ні простого, ні наукового перекладу твору Курція Руфа на українську мову здається досі немає !? А він без сумніву дуже потрібен для розуміння нашого Минулого !!!

5 коментарів:

  1. Доцільна, правильна й доречна подана тут стаття ! Вона спрямовує нас на шляху вивчення історії, коли майже відсутні першоджерела подій, як і сталося по відношенню до Курція Руфа . Коли приходиться задовольнятися залишками багатовікового історичного "бенкету" - напрацювань, перекладів та книг інших авторів. А Курція Руфа українські історики ще мають вивчати більш ретельно.

    ВідповістиВидалити
  2. Дійсно, цікаво. Така вже наша доля - складати з клаптиків, наче мозаїку, справжню нашу історію...

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. І потрібно сказати, що ці "клаптики" нашої Історії дуже вже показові і кольорові і їх справді потрібно викласти мозаїчно.... Чимало народів Європи такого не мають зовсім !!

      Видалити
  3. Не знала, ппропустила таку важливу ланку нашої історії. Щиресенько дякую за просвітлення. Чим більше будемо взанавати про нас смаих, тим більш зрозумілдішим буде, чому наші "брати" північні так намагаються перетягнути на себе нашу минувшину.

    ВідповістиВидалити
  4. Скіфію "наші брати" як раз стараються замовчувати починаючи ще Миколи Карамзіна , а це 1800 роки...

    ВідповістиВидалити