середа, 27 грудня 2017 р.

Час походу Зопіріона.

Рік походу полководця Олександра Великого  Зопіріона на Ольвію-Скіфію відомий - 331 р. до н.е.
До недавно думалося, що Зопіріон здійснив цей похід після перемоги О. Македонського під Гавгамелами, але ця битва відбулася в другій половині осені, коли переважно війни закінчувалися до наступної весни.
Тобто  фактично для організації  цього походу в О. Македонського і Зопіріона не було часу, бо надходила зима !?
Після  погрому військ Зопіріона почалися повстання: Мемнона у Фракії, у Греції під керівництвом спартанського царя Агіса і в Італії  царя Епіру - Олександра.
Лише у історика Тіта Лівія можна взнати, що епірський цар загинув зимою 331-330 років.
Щоби розгорілися ці повстання потрібен був певний час. Арріан у "Поході Олександра" кн. 3, 16 пише, що для придушення цих повстань О. Македонський послав Антипатру у Європу - 3000 талантів срібла.
Цілком очевидно, що сам похід Зопіріона міг відбутися або в кінці весни, або напочатку літа 331 р. до н.е.
Також очевидно, що ті воїни Зопіріона, які найбільше бажали захопити Ольвію загинули під її стінами, а решту фракійців і греків здалися у полон скіфам.
Із полонених скіфами було організовано вірогідно два загони, які і підняли повстання на землях підкоренних О. Македонським - у Фракії та Греції
Українська історична наука поки що цієї частини Світової історії майже не торкається, хоча тут є чим гордитися ...

3 коментарі:

  1. Не торкається, бо потягнеться ланцюжок, який виявить справжність нашу і брехливість сусідську. І виявить, що наші академіки-історики профани, або куплені "братами"

    ВідповістиВидалити
  2. .не все так просто - потрібно творити Корпус Письмових памяток Людства.. щоби наука могла розвиватись на джерелах, а не на сказаному попередніми поколіннями.

    ВідповістиВидалити
  3. Ця "Катерина - подолянка" не вперше шастає по ваших блогах - вишукує гачок, за який мабуть їй вдасться за вас зачепитися. Будьте обережні, адже ця хвойда може виявитися ворожою агентшею, адже минулого року в Одесі на центральній вулиці серед дня вона буквально отримала по голові від рф-агентів за свої занадто завзяті цікавість і активність: https://zaxid.net/v_odesi_pobili_proukrayinsku_aktivistku__alinu_radchenko_n1436079
    Часто змінює імена і фамілії. Свого е-профілю в мережах не має.

    ВідповістиВидалити