неділя, 30 жовтня 2016 р.

"Буська" помилка Леонтія Войтовича.

Про цю помилку знаного дослідника минулого, доктора історичних наук Леонтія Войтовича можна було би і не писати, але вона породила нову помилку !?
У 2014 році Державне науково-виробниче підприємство "Картографія", тиражем 3.000 видало цікаву багатофнформаційну карту під назвою "Україна-Русь Х-Х111 століття". Усі населенні пункти, які в часи Київської Русі були столицями удільних князівств прикрашені гарною короною, але ця корона відсутня в назві мого давнього міста Буська-Бужська !??
Очевидно, що творці цієї карти не зовсім  уважно прочитали статтю Л. Войтовича, яку скоріше можна назвати " популярно-науковою" - бо вона не містить ніоднієї цитати.
Стаття називається "Буське князівство" і була надрукована у "Львівській газеті" за 13 жовтня 2013 року, її й зараз можна знайти в інтернеті.
В часи Русі Буськ звався - Бужеськ і правильна назва була б такою - "Бужське князівство".
Ось три цитати із статті Л. Войтовича:
1. Столицею Давида Ігоревича був не Бужеськ, а Дорогобуж, уперше згаданий 1084 р. ...
2.Перший князь Буська помер 28 січня 1170 року.
3. Ярополк-Стефан став іще й князем буським. Він підтримував старшого брата в боротьбі за Київ. Ярополк-Стефан Ізяславич помер 7 березня 1168 року.

Ага, значить таки бужські князі були у Бужську і корона княжа таки на вищезгаданій Карті мала б таки бути !? Творці Карти, очевидно, недочитали і недозрозуміли статтю Л. Войтовича.
 Беремо "Літопис Руський" у перекладі Леоніда Махновця, Київ 1989 рік видання і читаємо:
С. 154 А на другий рік (30.08.1100р.) збір учинили князі - Святополк, Володимир, Давид і Олег. Запросили вони Давида Ігоревича і не дали йому Володимира (міста), а дали йому Дорогобуж. Унім же він і вмер....
С. 155 Послані ж прийшли до Давида  і сказали йому: " Се тобі мовлять брати: "Ми не дамо тобі стола володимирського, бо ти кинув єси ножа в нас, а сього не було в Руській землі. Але ми тебе не візьмемо, ні  іншого зла не вчинимо, а се тобі даєм: пішовши, ти сядь  у Бужську, і в Острозі, а Дубно і Чорторийськ - се тобі дає Святополк, а осе тобі дає Володимир двісті гривень, а Давид і Олег - двісті гривен...
А Давид Ігоревич (сядьше) у Бужську, і після цього дав Святополк Давидові Дорогобуж. У нім же він і вмер...
С. 170 Того ж року (1112р.) представився Давид Ігоревич, місяця травня у двадцять і п*ятий день....
Як бачимо княжий з*їзд 1100 року чітко визначив не тільки землі (очевидно, що спірні), які буде займати Бужське князівство, але встановив, де має бути столиця цього князівства, а ще хто і які мав зробити внески з князів, щоби утворилось це князівство!
Історію Русі вивчають вже більше двох століть, і зараз є досить багато "русистів", але здається на сьогодні немає грунтовного дослідження історії нетривалого руського Бужського князівства, а це, як бачимо породжує різноманітні вигадки, фальшивки, брехні....

4 коментарі:

  1. Прекрасна стаття, і стане ще в чималій пригоді науковцям як компас для більш деталізованих напрямків у вивченні Історії Князівства Київської Русі! Певна річ, в тому числі і Бужського Князівства. Чи вже визначено місце Княжого Престола (Дома, помешкання), щоб
    його відвідували гості , туристи ?
    Ваше славетне місто має право отримати не тільки своє історичне ім'я, а й новий відповідний статус у чинному законодавстві - тобто додатково фінансуватись державою та охоронятись Законом !!!

    ВідповістиВидалити
  2. В передмісті Буську на Волянах є княже городище , але там археологічні розкопки проводились переважно, як розвідочні...Колись там відбудуться масштабні розкопки і всен будемо знати про життя Князів і княгинь Бужських !:)) А на Історії міста й так можна заробляти, але...

    ВідповістиВидалити
  3. Як-то в Украіні неналежно вирішуються історичні наукові дослідження !
    Вочевидь, ментально бракує необхідного звичайного Патріотизму і певно, що Ентузіазму !

    ВідповістиВидалити
  4. Про що наші академічні історики не хочуть згадувати і критикувати колєгу...

    ВідповістиВидалити