понеділок, 10 жовтня 2016 р.

Повернення в Бердянськ-Кремни.

Скіфська тема сьогодні популярна . Підтримаємо її !
Отож беремо до рук Геродота і читаємо кн.4, 20:
" За Герром простягається країна, що називається Царською і скіфи, які в ній живуть є найхоробрішими та найчисленішими і вони вважають інших скіфів своїми невільниками. Вони на півдні сягають аж до Тавріки, а на схід - до рову, що як я сказав, прокопали народжені від сліпих, і гавані на Маєтідському озері, що називається - Кремни."
А ось ще у Геродота кн.4, 110 :
".... І так вони прибули на Маєтідське озеро до Кремнів. А Кремни розташовані на землі вільних скіфів. Там амазонки, зійшовши з кораблів, пішли далі в глиб країни. Спершу знайшовши там стайню коней, вони захопили їх і почали на конях грабувати скіфські господарства".
Ось, що про Кремни писав перекладач і коментатор на українську мову Геродота - А.О. Білецький , Київ 1993, С. 480:
" 110.5  Згадуване тут та в інших місцях приморське місто Кремни (Кремной - "урвища"), місцеположення якого не встановлено, якщо воно справді існувало на неуривистих північних берегах Азовського моря".
Розв*язуючи загадки, головоломки "Географії" Клавдія Птолемея мені таки вдалося знайти, що Кремни - це таки нинішній Бердянськ !!! Див. книгу Т. Дишканта " Географія" Клавдія Птолемея: карта України" Львів, Сполом 2009, С. 39-40 ...
Але всі хто шукав Кремни на березі Азовського моря, насамперед хотіли бачити тут скелі, урвища, але їх тут не було !??
Лиш сьогодні (10 жовтня 2016 року) дійшло до мене, що скелі, урвища в Кремнах (Бердянську) таки були !!!
Але їх давні жителі Кремнів розібрали для будівництва свого міста !
Просто ті скелі були невеликими 10-15-20 метрів висотою. Вони утворились при розмиванні водними потоками високого морського берега. Подібні залишки гранітових скал ми можемо бачити зараз на берегах ріки Берди, біля сіл Радівоновки і Новосолдатського... Автор (Т.Д.) скелі біля Радівоновки сам бачив і був на них в кінці літа 2015 року, і тільки зараз дійшла думка, що подібні, можливо навіть більш високі скелі могли бути і на землях міста Кремни, про яких згадував Геродот і Клавдій Птолемей !!
Очевидно, що від цих Кремниських скал залишилась основа-підошва, яку можна буде знайти з допомогою геологічної апаратури і самих геологів, які ще зможуть  визначити й приблизну висоту Кремницьких скал, ну і їх геологічний вік...
І тоді велика історична загадка буде нарешті цілковито розгадана, а сонячне місто Бердянськ-Кремни з гордістю і статечністю допишуть до свого Свідоцтва про народження одну пару тисячу років !:))

16 коментарів:

  1. Думаю, до Вас прийшли вказані ідеї про Кремницькі Скелі тоді відразу, коли Ви їх самі побачили, а не ось тільки зараз ! Цілком підтримую Ваші міркування про геологічні дослідження й невідкладну розвідку тих цікавих місць - для чого потрібно підключити статечних Бердянських можновладців !

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Якби думки прийшли в тоді 2015 року - то нічого мені не заважало їх оприлюднити !!!! Цілком можливо, що тоді думки і приходили, але вони були дуже легковісні і непідперті вагомими аргументами чи переконаннями .... Щодо Бердянських можновладців - то це має бути велика ініціатива бердянської громадскості !!!

      Видалити
  2. А ще ось знайшла сайт :
    Источник <http://ua-travels.livejournal.com/2549676.html
    Вірогідно, тут раніше вже побували якісь дослідники-шукачі,
    описали геологію кам'яних виходів... і все !? Більш нічого
    їх мабуть не зацікавило...

    ВідповістиВидалити
  3. http://tw1npeaks.blogspot.com
    <http://ua-travels.livejournal.com/2549676.html

    В першому посиланні є цікаві Історічні відомості про геологію
    ДОНБАСУ !

    ВідповістиВидалити
  4. На жаль, ці посилання блог не активує, краще візміть їх із стрічки ГУГЛ+ з Вашого ПОСТ'у !

    ВідповістиВидалити
  5. В Бердянську могли бути подібні скали і розташовувались вони близько до Гори (мікрорайон Бердянська), по краю верхньої тераси....

    ВідповістиВидалити
  6. Вы совершенно правы, я чувствую и понимаю Ваши предположения ! Гора, вероятно, была сложена из осадочных пород типа суглинков; они были постепенно размыты..до основания-фундамента, составляющего тот самый Украинский Кристаллический Щит, выходы которого кое-где ещё сохранились в Приазовских степях Великой Скифии , что Вам и посчастливилось увидеть в конце лета 2015 г. !!! Надо было взять с собой геологов, чтобы обследовать район Горы города Бердянска ... Наверное, там нужно бурить очень мощные скважины, чтобы достичь гранитов Щита ?!!! Но я уверенна, что Вы мыслите логически правильно !!!

    ВідповістиВидалити
  7. Геологи, які дають "добро" на різне будівництво (архітекторам) мають для дослідження грунтів такі прості ручні бури - отож їх би хватило на перший раз .... "Гора" - це район Бердянська, який знаходиться на верхній терасі... наверху !

    ВідповістиВидалити
  8. Досліджувати там потрібно під Горою ! Така моя думка...

    ВідповістиВидалити
  9. Я тепер знаю, що таке - Дайка !!!!!!!

    ВідповістиВидалити
  10. Але для Вас цього замало !!! Напевно, прийшов той Час, та Пора, коли
    вже необхідно розбурхувати сплячих лінивців (зоол.), можновладців, закинувши їм пропозицію про перейменування позаморожуваного імені
    міста Бердянська !!!

    ВідповістиВидалити
  11. Тоді хоч оправдаєте стільки витраченого часу і зусиль на вивчення
    цього важливого питання !!! Дуже прошу, не залишайте його, питання,
    напризволяще, коли вже майже дійшли бажанної цілі чи щасливого кінця !

    ВідповістиВидалити
  12. Ще до тієї пропозиції додайте посилання на цю Вашу статтю і на попередні за темою !!!

    ВідповістиВидалити
  13. http://dovgastorona.blogspot.com/2016/10/blog-post.html

    Ще ось знайшла посилання на всяк випадок, спробуйте втиснути його в поісковик ... може щось станеться ?

    ВідповістиВидалити
  14. Да-да-да .. Так залишаються мрії у безвісті ... і стають нікому не потрібними ... Займатись цією темою (і не тільки нею) ніхто вже не буде,
    адже дякувати не буде кому, я так думаю ....Чи Ви ще можете зібрати сили і війська ....

    ВідповістиВидалити