понеділок, 19 вересня 2016 р.

Одесит про розвал Росії.

Він, справді народився у 1900 році у сонячній Одесі, а 21 серпня 1944 року у селі Бунів, більше 50 км на захід від Львова був убитий енкаведистами, які очевидно дуже боялись його, бо навіть не повезли на допити до Львова чи Києва, щоби чого не вийшло з ними потім...
Отож, Юрій Липа - письменник, публіцист, поет, лікар, останню свою книгу назвав "Розподіл Росії", вступі до цієї книги датує  він 22 червням 1941 роком. У 1954 році  цю книгу перевидають у США, втретє в Україні - 1995 році, а у 2014 вчерверте виходить у Києві. Книга варта того, щоби окремі кавалки її були перекладені навіть на російську мову і прокементовані і проілюстровані сьогодні у соцмережах, бо там така Історія... яка окремими і подібними кавалками повторюється навіть сьогодні...
Цитати взяті із четвертого видання, київського "Розподіл Росії" Юрій Липа 2014 р., ком.: - короткі коментарі мої (Т.Д.).
С.24 "Хто до Москви йде - голову свою несе"! Коли ж завчасу Захід не заверне з фальшивого шляху "примирення", "напередрішення" та всяких "контейментів" - то він понесе сам свою голову під московську сокиру.
ком.6 це із передмови американського видання 1954 р..
С.31 Від 1855 Росія терпить поразки за поразкою.
С. 33 Після обрахунків з 1906 року (Д. Менделєєв) нормальний розвій і зріст населення дав би у 1940 році 220 мільйонів людей на теренах Росії. В дійсності ж бракує коло чвертини того.
С. 68 Колекція грошових знаків, зібраних в 1920 р. з цілої російської території, складалась з 8000 зразків, була друкована в 23 мовах і репрезентувала фінансові інтереси 70 держав.
С.112 Навпаки, найбільше знищило Україну новітнє примирення з Московією.
С. 115 Далеко виразнішим був план Павла 1, що в 1800 р. укладав з Наполеоном проект походу Росії і Франції на Індію.
С. 124 В 1864 році петербуржський уряд відкрив існування сепаратистів в Омську, Томську, Красноярську і Іркутську... головним натхненником був Микола Ядринцев... Свої погляди на потреби Сибіру і розв*язок питань Ядринцев висловив у своїй книзі "Сибір як колонія" (1882рю). Ця кількасотсторінкова книжка стала обгрунтуванням сибірського сепаратизму.
С.131 Англія ще перед великою війною більше купувала сибірського масла, ніж Росія.
С. 132 Понад чотири роки тривала боротьба за Сибір. І коли 22 жовтня 1923 р. остання горстка борців за незалежність Сибіру покидала Владивосток, то востаннє піднесла на всіх урядових будинках свій біло-зелений прапор, як знак, що їх не полишає надія на кращу будучину.
С. 137 Коли в 1913 році Росія таки скасувала під натиском сибіряків "Челябінський переломний тариф"... Росія споживала сибірського масла не більше 10 процентів, а майже 9\10 - західні краї Європи.
ком.: добре було би знайти тогочасну рекламу сибірського масла в газетах і журналах Західньої Європи, пакувальний папір, обгортки пачок масла і т.п. Думається і в музеях і в приватних колекціях це можна знайти і кольорові фотографії виставити у соцмережах нинішніх...
С. 140 Російського патріотизму вони ніколи не мали. Недаром в війні 1812 р. Іркутськ побудував тріумфальну браму для прийняття Наполеона.
ком.: Іркутськ - це недалеко озера Байкал, від Москви тисячі кілометрів.
С. 170 Справа йшла про підготовку світової революції на мусульманських землях. Але і з*їзд у Баку 1920 р, і справа Енвера, і невдачі Комінтерну в Єгипті, Індії, Афганістані - змусили більшовиків покинути всяку надію на мусульманство.
ком.: більшовицького ІДІЛу тоді не вийшло ...

2 коментарі:

  1. Дуже гарні і влучні приведені Авторські(Т.Д.) матеріали: і сам книжковий підбір і Його, Автора, коментарі ! А в цілому вправно зкомпонована стаття, се є так вчасно і злободенно на сьогодні !

    ВідповістиВидалити