вівторок, 1 грудня 2015 р.

"... слід Гераклової ноги..."

Напевно усі пам*ятають оце повідомлення Геродота кн.4, 82 : 
"... біля ріки Тіра (Дністер) на скелі показують слід Гераклової ноги, схожий на слід людської ноги, але він завбільшки у дві стопи".
А-а-а - це самі елліни придумали, щоби Скіфська земля їм була ближча ! Стоп, стоп шановні, до вчорайшого дня я також так думав.
Ще згадаймо генеологічну легенду про походження скіфів від Геракла (Геродот  4, 8-10) і змієногої діви, яка проживала у Гілеї в пониззі Дніпра.
- Справжнє еллінство ! - скажете Ви і я погоджусь з Вами.
Але в п. 59 Геродот кн.4 перелічує скіфських богів і серед них є "Геракл" і "Арес" !? Поголовна більшість дослідників і науковців просто думає, що тут Геродот не назвав їх "скіфських" імен ?!
Стефан Візантійський, цитуючи давніх авторів писав: " що скіфи - фракійське племя, що Абії - скіфське племя має також фракійське походження"  - "Українознавство" кн.1 Київ 1996, С. 108, 113 .
Якщо насправді Геракл і Арес мають пряме відношення до Скіфії, до її богів - тоді повідомлення Геродота "про слід Геракла" має зовсім інше "не тимчасове" значення !!!
Це значить, що "слід Геракда" входив у якесь серйозне культове священне місце у Скіфії ?? Подумаємо, де воно могло бути ?
У нижній течії Дністер-Тірас широка рівнинна ріка, прекрасно може слугувати границею між племенами, народами. Будь яка можлива тут скеля - губиться серед водного простору.
У верхів*ї Дністра було велике озеро, яке розмежовує землі скіфів і неврів (Геродот 4,51), сьогодні це Комарнівські дністровські болота  на Львівщині.
Залишається у нас Середній Дністер (тут зокрема є 250 км Дністровський красивий каньйон) тут скель є чимало, але якщо рахувати, що святилище Геракла на Дністрі можливо було "прив*язане" до якоїсь однієї з головних переправ через Дністер, то кількість можливих місць, де могло бути це Святилище дуже вже конкретизується.
Дані археології, етнографії, топоніміки і т.п. можуть посприяти віднайденю Святилища Геракла на Дністрі ! І це буде без сумніву сенсація у сфері світової античності !
Ще Геродот кн.4, 11 розповідає про конфлікт в середині кіммерійців, які до приходу скіфів проживали на землях Скіфії. Убитих в тому конфлікті кіммерійців було поховано біля Дністра, а скіфи "знайшли країну незалюдненою" Скіфію . Цілком, очевидно, що це вигадка Геродота, але вона могла опиратись на якийсь реальний воєнний конфлікт, який тут відбувся, ще до Геродота і про який пам*ятало місцеве населення.
Відомі Михалківські скарби  знайдені недалеко Дністра датуються 900 - 830 рр. до н.е. і 830 - 750 рр. до н.е. - М.Бандрівський, Л. Крушельницька "Золоті Михалківські скарби та їх доля" Львів 2012, С. 102 ...

Немає коментарів:

Дописати коментар