субота, 26 грудня 2015 р.

Геродот та карта Скіфії.

Геродот, описуючи Скіфію доволі перекрутив її географію та історію двох Скіфо-перських війн 529 і 519 рр. до н.е. - так що кожен скіфолог малює свою  Карту розміщення скіфських племен, а в історії війн фігурує тільки одна Скіфо-перська війна з Дарієм Першим 519 р. до н.е.??
Таку позицію Геродота автор (Т.Д.) собі пояснював заздрістю афінської верхівки до непереможених скіфів, адже самим грекам потім довелося воювати з персами кілька десятків років (500-449 рр. до н.е.).
Але недавно прийшло ще одне розуміння того, чому Геродот так познущався з Скіфії !?
Геродот, очевидно, користувався картою Скіфії, якою володіли афінські стратеги, тобто це була секретна карта.
Якщо детально і точно розказати про якусь місцевість чи державу, то на основі цієї розповіді (тобто текстової карти) - можна накреслити свою карту хоч і схематичну за характером, але досить таки точну !
Адже головне для війська віддалі між важливими об*єктами: містами, фортецями, річковими переправами, морськими портами, гаванями, гірськими перевалами...
В описі Скіфії Геродотом є віддалі: і 7 -денна  пустеля, 14-денний шлях, а також - 40,11, 10, 20, 15,4, 5 - "днів шляху". Але крім того ці віддалі фактично неможливо індентифікувати на сучасній карті України ??, адже Геродот подає неповні дані тих шляхів ?!
За описом річки "Пантікапа" Геродотом - тут явно підходить нинішня ріка Інгулець !
В часи Скіфо-перських війн місто Пантіканей вже карбувало свою власну монету (В.М. Зубарь, А.С. Русяева "На берегах Боспора Киммерийского" Киев 2004, С.25), тобто місто було повноцінним і самостійним містом у Скіфській федерації ! А Геродот писав, що усі скіфи "кочівники і не мають ні міст, ні фортець" (п.46), а це місто вибивалось  із його загалом фальшивої  розповіді про скіфів.
Тому для допитливих соплемінників він Пантікапом іменує річку у Скіфії, яку більше ніхто з античних авторів не згадує зовсім !..
Ще Геродот описуючи племена, які проживали вздовж Гіпаніса (п.17) добавляє сюди "неврів" ? У нього Тірас-Дністер починався з великого озера (п.51) і це озеро розділяло скіфів і неврів. Неври - жителі Карпатського регіону і тому не могли проживати на берегах Південного Бугу !?
Подібним чином Геродот поселяє якусь частину будинів , десь далеко на схід від Скіфії ?..
Таким чином усі перекручення фактів по Скіфії Геродотом є штучними і їх не можна пояснювати незнаннями історика !
Вірогідно, що тодішня грецька Карта Скіфії була подібною до "Таблиць Певтінгера" ...

 

3 коментарі:

  1. Гарна робота, трудомістка. Десь читала, що р. Гіпаніс - це одночасно і річка Кубань і Південний Буг, а може так вони називались в різні часи? Чи різні історики привласнювали кожен свою назву одним географічним об'єктам ?
    А ще - місто-держава Пантікапей в наші часи зветься м. Керчь ? ( в статті мабуть помилка, бо написано ПантікаНей ?). І про річку Пантікап: чи не виникає тут порівняння за асоціацією із назвою Пантікапея ? Мабуть, ту річку Пантікап треба шукати в прилеглих до Керчі місцевостях ? Дякувати за статтю, дуже цікаво !

    ВідповістиВидалити
  2. Тут одне уточнення: величезне озеро, через яке протікав Дністер, якраз було на Прикарпатті (правому березі від Галича до Тлумача) і до кінця 18 ст. фіксувалося на картах. Тепер тут болота та малі озера, але рибне господарство в них доволі розвинуте.

    ВідповістиВидалити