четвер, 13 лютого 2014 р.

до Історії Українського війська.

Чомусь так мені здається, що у всіх військових академіях світу, де готують офіцерів вивчають військову справу Давнього світу і немалу частину при цьому приділяють Стародавньому Риму. Різноманітна тогочасна література, зображення римських воїнів різного часу, відомі театри воєнних дій, уцілілі залишки фортець, укріплень, дороги, морські порти - тільки сприяють вивченню римського воєнного діла.
Свій історичний світогляд давні римляни починали майже з міфічного першого царя світу Ніна. Ось, як про це пише Павло Орозій "Історія проти язичників" кн.1, 4 :" За 1300 років до заснування Риму - Нін цар ассірійців ( як рахують ці історики - "перший цар"), розширюючи своє царство виніс війни за межі своєї країни і на протязі 50 років залив кров*ю усю Азію. Виступив він з півдня від Червоного моря і підкорив спустошивши Понт Евксінський (Чорне море) до крайньої півночі і переміг варварську Скіфію, до цього часу невойовничу і незлу і збудив у ній дрімаючу жорстокість і дав їй пізнати свої сили і  пити не молоко тварин, а людську кров".
Місто Рим, як було прийнято ще в античні часи було засноване ще у 753 р. до н.е.
Тобто давні римляни віддавали історичну  пальму першості у військовій справі у тодішній Європі - нашим далеким предкам - скіфам !!
І це сталось не просто так: З неймовірним військовим мистецтвом було відбито два напади на Скіфію могутньої Перської імперії: Томіріс у 529 р. і Ідантірсом у 519 р. до н.е., розгромлено морський 30-тисячний корпус Зопіріона під стінами Ольвії -  полководця  самого Олександра Великого !
І цією цитатою П.Орозія, очевидно, має починатись відповідний курс навчання для майбутнього українського офіцера.
А коли потрібно було об*єднювати землі колишньої Скіфії - руський літописець два рази згадує і перечислює племена-народи, які колись входили у "Велику Скіфію"! І  яка колись займала землі від Дунаю до Араксу і далі аж до Алтайських гір !!!
У нас прадавня військова історія, яку визнавали давні римляни, безстрашні легіони, яких підкорили чимало чужих земель! Це варто пам*ятати усім нам і нашим сусідам !

Немає коментарів:

Дописати коментар