вівторок, 11 лютого 2014 р.

Хрещенна і Біла Хорватія.

Знайомство, автора (Т.Д.) з більшими цитатами і фрагментами праці К.Багрянородного про хорват і сербів заставили ще раз повернутись до цієї теми.
Зокрема в гл. 30 "Про управління імперією" він писав, що хорвати колись проживали за Багіварією-Баварією "де з недавнього часу перебувають білі хорвати". Очевидно, що ця фраза і заставила дослідників розміщувати Білу, Велику нехрещенну Хорватію десь біля нинішньої Баварії чи в українському Придністров*ї ?? Але нарешті науковці починають відзначати, що праці  К.Багрянородного мають компілятивний характер і без помилок тут ніяк !
Далі  імператор у своїй праці перераховує міста-фортеці у християнській Хорватії. За картою це переважно міста Адріатичного побережжя Хорватії. Коли сюди прийшли хорвати, то вони тут застали християнське, візантійське населення Далмації і Іллірії. Ці землі багаті на руди, дерево, камінь і морські порти для торгівлі.
Найбільш вірогідно, що предки хорватів і сербів на Балканський півострів дістались рікою Дунаєм, спустившись флотилією із човнів з верхнього Дунаю. Лужицькі серби і нині відомі у Німеччині. Степи нинішньої Угорщини їх не зацікавили, бо не відповідали їхнім потребам.
Ще К.Багрянородний пише, що від Білої Хорватії до Чорного моря - 30 днів  шляху. Це цілком відповідає цій частині Хорватії, яка знаходиться у придунайських землях. Звичайно, що тоді Дунаєм хорватам можна було плавати, але краще всього торгівля розвивалась у них на Адріатичному побережжі.
Тобто, можна сказати, що Біла, Велика нехрещенна Хорватія - це були хорватські землі, які знаходилися біля Дунаю, Придунайська Хорватія!
А "Біла Хорватія" у нас у Прикарпатті - це шкідливий пережиток неретельних пошуків нашими і ненашими істориками ...

Немає коментарів:

Дописати коментар