понеділок, 23 вересня 2013 р.

Де був закутий Прометей ?

Здається, що всі довідники на це питання відповідають, що Прометей був закутий у горах Кавказу?? Аж ось до рук мені нарешті потрапила трагедія Есхіла "Прометей закутий", яка починається ось такими рядками:
"От і прийшли ми аж на самий край землі
В безлюдну далеч Скіфії пустельної".
Скіфський Кавказ ніколи не був, а ні пустельним, а ні безлюдним і він не є "краєм землі"!? Коли до Прометея наближається Хор Океанід (дочок Океана) він запитує: "Хто до скель цих на край світу прийшов?" Отож бачимо, що Прометей таки є закутим на краю світу. За тодішніми уявленнями еллінів відомі материки-землі: Європу, Африку і Азію з усіх боків оточував Океан і де він котив свої хвилі - то там і був "край землі".
Автору (Т.Д.)  раніше вдалося вирахувати, знайти цей "край землі", який відвідували предки індоєвропейців і які на основі цього створили так званий  "північний цикл" своєї міфології. Добирались вони до того краю землі річковою системою Обі, яка впадає в Льодовитий (Скіфський) океан - "Українські реалії Індоєвропейської проблеми" стаття із збірника "Скіфська спадщина"  Львів, Сполом 2007р. СС.30-38. Паралельно Обі тягнуться на північ і невисокі Уральські гори, які і закінчуються на березі Льодовитого океану - ось тут і був закутий Прометей!! Цей край і зараз є пустельний і безлюдний!
Клавдій Птолемей описуючи "Азіатську Сарматію" подає важливі її точки: ріки Ра (Волги) - точку з,єдняння двох її річок, які починаються з Гіперборейських гір (Уральських) - це нині злиття Волги і її притоки Ками. Східного витоку Ра тоді не вдалося мені знайти.
На Уралі є  єдина річка Чусова, яка перетинає його хребет і є притокою Ками. Саме Чусовою Єрмак на човнах  через Урал перебрався у водну систему Обі для завоювання Сибіру. До побудови залізниць увесь метал добутий на уральських заводах сплавляли Чусовою і далі у центр Росії. Отож дослідницькі загони давніх наших предків річковим шляхом (найбільш безпечним)  з Чорного моря попадали в Дон, звідси у Волгу-Каму-Чусову і річкову систему Обі і на півняч. Уральські гори були і є багатими на різноманітні коштовні камені, мідні і золоті родовища. Недаром Прометей говорить до Іо - згадує арімаспів, які живуть "вздовж берегів Плутона злотохвильного".
За картою К.Птолемея відстань між злиттям Волги і Ками до волоку ріки Чусової становить  80 км, а насправді є 720 км напряму. Тобто відстань зменшина рівно в 9 разів, а це підтверджує, що цей водний шлях був відомий і давнім римлянам і вони його проміряли.
"Верни до мене, пам*яте моя,
нехай на серце ляже ваготою
моя земля з рахманною журбою".
4 вересня 1985 року на річці Чусовій Зевсова несправедлива радянська влада вбиває українського Прометея - Василя Стуса! За українським повір*ям шкаралупи з писанок, крашанок і яєць, які пішли на паску треба кинути у річку, щоб вони допливли через три тижні до рахманів - жителів міфічного краю, тихих, сумирних, правовірних християн і тоді  вони взнають, що в Україні був Великдень. Іранська міфологія розказує про священні гори, які знаходяться десь далеко на півночі і там починається ріка Раха... Згадаємо, ще річку Ра (Волгу).
Давній античний театральний сюжет воплотився у життя, навіть у географічних деталях нашої епохи.

8 коментарів:

  1. ...Чого б це Прометея потягли аж до Льодовитого Океану ? Адже і на березі Середземного моря був "край землі пустельний і безлюдний" в
    ту епоху !!!
    Я колись вже писала про це і навіть відшукала місце, де вірогідно
    був закутий Прометей !!? Тож цілком могло це статися і на якомусь тоді безлюдному скелястому узбережжі майбутньої Італії, зокрема і
    на її островах ....

    ВідповістиВидалити
  2. Помнится, мы с Вами уже дискутировали на эту тему. И тогда и сейчас я доказывала, что Прометей был прикован к скале на берегу Средиземного
    моря /Mediterraneo/ ! Ведь Аппенинский полуостров /Italia/ по всему своему периметру является "краем земли"!!! В том числе и все острова.

    ВідповістиВидалити
  3. Мабуть, що в ті далекі Міфічні Часи, дикі пустельні скелясті урвища берегів майбутньої Італії і прилеглих до неї островів, називались просто і суворо - "Латинська Скіфія"!!!!
    А хто би ще зміг побудувати такий прекрасний і неперевершений РИМ ??
    І не заперечуйте знову, бо все так і було насправді (за Міфами)....

    ВідповістиВидалити
  4. Середземне море тому і називається - Серед--землі (земель), а кругом землі тоді відомої бушував Океан. Потім Прометея "поселили" на Кавказі, але це також сереземелля !!

    ВідповістиВидалити
  5. Крім того майже усі Міфи мають реальну, правдиву - складову, основу, фундамент , а не якесь фантазування...

    ВідповістиВидалити
  6. Я не фантазую, а підтверджую правдиву Міфологічну Історію... Адже в Прометеєву Епоху і "До Того" - навіть всі Боги і в тому числі саме Бог Океан, вважали Середземне море своєю Божественною Частиною Великого Океана, серед якого і було розташоване Їхнє Обіталіще -
    Олімп.. Ще 200 млн.років тому морів взагалі не існувало, а кругом бушував геть-чисто єдиний Океан Тетіс, який потім, після створення людей, Боги розділили на окремі моря для зручності користування...
    Ось це і є реальна правдива складова основа Міфів !!
    А саме Середземне Море мало прадавню назву Oceanum Internum, або Внутрішнім Океаном !!!!!

    ВідповістиВидалити