пʼятниця, 8 березня 2013 р.

Академік Степан Рудницький - за "Бужськ"!

У Національному музеї ім. Андрея Шептицького, що у Львові триває до 20 березня виставка стародавніх карт на яких зображенні українські землі.
Найбільш цікавою для жителів мого міста Буська в плані відновлення історичної справедливості, правди буде велика кольорова настінна карта України, яка була надрукована у Відні 1918 року Фрайтагом і Бердтом. Це часи першої світової війни і боротьби українського народу за свою незалежність.
Карту створив і видав за гроші НТШ Степан Львович Рудницький (1877 - 1937 рр.) уродженець українського Перемишля. Сьогодні академік С.Л.Рудницький вважається "фундатором української географії". До війни він тісно співпрацював з нашим земляком і директором вищезгаданого музею І. Свєнціцким, аще з істориком М.Грушевським, де на сторінках багатотомової "Історії України-Руси" не раз згадується місто Бужськ. Рудницький і сам писав актуальні матеріали на історико-географічну тематику. Отож  місто Буськ на його карті прописано, як "Бужськ"! Думаю, що помилки тут немає, Рудницький добре знав, що писав. Обдурений Радянським режимом видатний географ України С.Рудницький закінчив своє життя на Соловках-Сандармозі.
Цілком очевидно, що цю Карту, як загальнофізичну (сучасну) С.Рудницький створив опираючись на досягнення тоді всієї української науки і всього наукового світу. В кінці цього ж 20 ст. коли Україна відродилась знову, історичні знання про історію свого міста буської громади, та й тодішніх львівських істориків виявилися низчими за 1918 рік, щоби відмовитись від сполонізованої назви Буська на давньоруський "Бужськ".
Попереду Україну вже давно чекає адміністративно-територіальна реформа, зараз є ще час, щоби місцева буська громада і її влада подали заявку на повернення своєму місту давньої  справжньої історичної назви - Бужськ !!! Коли місто Бужськ був столицею слов*янського племені бужан, а в 1100 році столицею руського князівства - то на територіях нинішніх сусідніх райцентрів: Броди, Радехів, Кам*янка-Бузька, Золочів - ведмеді можливо, що й не жили, але, що дзіки (дикі кабани) ласували тут жолудями то факт!
Використана література:
Т.Дишкант "Чому місту потрібно повернути давню назву." "Воля народу" райгазета Буська за 16 червня 2011 р., Р.І.Сосса "Історія картографування території України" Київ 2007 р., Олег Шаблій "Академік Степан Рудницький Львів 1993 р., Степан Рудницький "Чому ми хочемо самостійної України" Львів 1994 р..

1 коментар:

  1. Цілковито підтримую цю Авторську роботу : я також за грамотну назву Вашого прекрасного міста - БУЖСЬК !!!!!
    Але треба активізувати питання, воно само не вирішиться...

    ВідповістиВидалити