неділя, 24 березня 2013 р.

Скіфські боги і Радоробель.

Геродот 4,59 подає імена скіфських богів і відповідно до них імена грецьких богів. Вивести імена скіфських богів із іранської чи слов*янської міфологій переконливо у дослідників не виходить. Можливо дослідникам варто хоча би  мовно пошукати коріння скіфських богів у кельтських мовах.
У липні 2003 року в глухому Житомирському Поліссі відомий український мовознавець  К.М.Тищенко з колегами знайшов цілком кельтський гідротопонім - річку Радоробель, притоку Уборті! Якби ж ті пошуковці розширили своє коло пошуків - то вони знайшли  ще б одну притоку Уборті - річку Свидовець, або Болітницю. Серйозний гірський масив, хребет Свидовець є на Закарпатті у межиріччі річок Тересви і Чорної Тиси. Саме тут проживали давні кельти. Звідки тут у Поліссі взялися такі цікаві гідроніми? Авторська версія: В часи Скіфії, а можливо і раніше на береги ріки Уборть прийшла група карпатського населення, очевидно це були спеціалісти з чорної металургії, які тут і осіли назавжди. Інакше  б такі незвичні топоніми в цих місцях недожили б до наших часів. Цілком вірогідно, що пришельці складались не тільки з самих кельтів, але й  з місцевого карпатського населення. Якщо ця версія вірна, то археологам не важко буде знайти   цьому підтвердження. Крім того кельто-карпатських топонімів тут може бути більше і треба їх шукати.
Також очевидно, що царсько-скіфська династія мала серйозне кельтське коріння і міфологію, що і потрапила в Історію Геродота. Недаром в античній історіографії зустрічається термін - кельтоскіфи!!!

Немає коментарів:

Дописати коментар