неділя, 17 березня 2013 р.

"Бужська трійця" за Бужськ.

В другій половині 19 ст. у місті Бужську (нині Буськ) народились три знакові постаті для української історії: Євген Петрушевич, Іларіон Свенціцкий та Йосиф Боцян. Їхні життєві шляхи без перебільшення тісно пов*язані з історією, з історією українського народу і зокрема з історією їхнього рідного містечка Бужська.
Їхнім добрим знайомим у Львові був український географ Степан Рудницький. Тому готуючи різноманітні географічно-історичні дані і зокрема збираючи матеріали для своїх карт і зокрема Карти України -  С.Рудницький подаючи назву міста Бужськ не міг подати тут якусь "свою" назву цього міста. Тобто можна сказати, що написання  назви міста "Бужськ" на карті 1918 року це було досягнення, поступ тодішньої української науки: географії, історії!
Крім того за Р.І.Соссою Степан Рудницький розробив у 1917 році перший проект історичного навчального атласу України, з нього "залишилось вісім рукописних карт України".
Можливо варто було би нинішнім  географам та історикам мінімально доробити цей Атлас і таки видати його, а також усі його карти, тоді наші  знання про Історію України початку 20 ст. будуть більш повними і об*єктивними. У великих бібліотеках, спеціалізованих школах, гімназіях, університетах думаю, що такий Комплект С.Рудницького буде цілком доречним, тай серед простих громадян України знайдуться люди, яким це також буде цікаво.
Крім того це буде своєрідним і більш затребуваним пам*ятником Степану Рудницькому, аще пам*ятником цієї страшної епохи "глобальних мрій про комунізм".

Немає коментарів:

Дописати коментар