неділя, 18 листопада 2018 р.

Гусарська балада. (до сторіччя закінчення Першої світової війни)

       Цієї пізньої осені 2018 року весь Світ святкує 100-річчя закінчення Першої світової війни у якій брали участь 48 держав із 59 тоді наявних.
       У лавах тодішньої російської армії було 4 млн. українців, а у цісарській - більше 300 тисяч -  "Історія України" Львів  1996, С. 213.
     Національна Академія Наук України для Президента України, Кабінету Міністрів України,  Верховної Ради Укарїни в лиці академічних істориків мала би написати Комюніке про результати цієї війни для українських земель і тодішнього населення, і розповсюдити його по всьому Світу !
      Це і зараз не пізно зробити, адже закінчення цієї війни є досить ювілейне...
                Хочу коротко розповісти про свого діда Дишканта Андрія Мартиновича, який народився на Сокальщині, здається у селі Мошків (нині Гута) 19 серпня 1894 році, а помер 1 квітня 1982 року у селі Яблунівка Буського району Львівської області і похований на яблунівському цвинтарі.
       Одного разу моя тітка  Євгенія (дочка мого діда Андрія) коротко (що знала ?) розповіла мені один випадок із воєнної історії Андрія Дишканта:
       " Дідо служив в гусарах, в артилерії на Італійському фронті. Вході якоїсь битви, він ледве врятувався, перепливши річку П,яву на дошці . Потім попав у полон до італійців, а пізніше вернувся додому..."
       Отож, що мені вдалося взнати з Інтернету, адже ніякої книги на українській мові чи перекладеної (здається) про хід Першої світової війни й досі у нас немає  !
       Мій прадід Мартин Дишкант, розповідають родинні перекази, десь 4 роки був  на заробітках  в Америці, очевидно, на шахтах. Заробив грошей і повернувся у Сокальщину. Прикупив землі і був господарем...
         Очевидно, що тоді багаті люди йшли служити у "багаті" красиві війська - типу гусарів. В тодішній австро-угорській армії були ще улани і 16 полків гусар, яких  набирали переважно з угорських земель, і ділова мова з 1914 року там була - угорською. Колись  внучка діда Андрія - Леся, підтвердила, що дідо Андрій знав угорську мову.
       Цілком можливо, що дідо Андрій і служив в одному з гусарських полків Австро-Угорщини. Очевидно, що у Відні чи Будапешті є списки і справи усіх полків і гусарів, і якась їх частина є в загальному доступі, в Інтернеті....
        24 жовтня по грудень 1917 року на Італійському фронті відбулася битва при Капоретто і австро-угорські війська  вийшли на лівий берег ріки Пьяве, яка впадає в море, недалеко  відомого міста Венеції.
       15-23 червня 1918 року австро-угорські війська пішли в наступ через річку Пьяве. В той час у верхів,ї ріки в Альпах випали рясні дощі - так що почалася повінь, яка знесла усі мости-переправи на  річці.
         23 червня 1918 року австрійське командування дало наказ відійти назад, на лівий берег Пьяве.
        Дідові Андрійові це вдалося зробити, перепливши ріку Пьяву на дошці назад... В ході наступу австро-угорські війська втратили кілька десятки тисяч солдат...
       Що, дідо Андрій служив в артилерії - свідчить те, що він привіз з цієї війни саморобну щітку для чищення взуття, адже для чищення стволів гармат солдати використовували тоді спеціальні "щітки"  і очевидно вміли їх виготовляти.
      Серед гусарських полків був полк Радецького,  в якому грали  Марш Радецького, нині тим маршем закривають знаменитий Віденський бал.
       Можливо ім,я діда Андрія писали там на французький манер - Андре, чи по угорськи - Андраш ??...
     

11 коментарів:

  1. На жаль, і досі немає відомостей про хід і результати Першої Світової Війни, та Її значенні для долі української нації. Про все це свідчать дуже значні порівняльні цифри, приведенні Автором даної праці Тарасом Дишкантом, який є прямим родичем (онуком) учасника тієї війни - Андрія Мартиновича Дишканта :
    "У лавах тодішньої російської армії було 4 млн. українців, а у цісарській - більше 300 тисяч"учасників армії, і ці цифри багато про що свідчать людству - цікаво би взнати про подробиці щодо долі саме українців в тій війні ...
    За видатні події Авторської статті, за красиві гусарські полки, в яких служив дід Автора, за знамениту фамілію ДИШКАНТ, за гарний Марш Радецького, який і досі прославляє радість життя - дуже вітаємо нашого Автора, Тараса Петровича Дишканта !!! Успіхів !

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Дякую пані Надіє !!! Так багато написали про проблеми Історії української щодо Першої світової війни...
      Думаю вони з часом будуть вирішені...
      Ще раз дякую...

      Видалити
  2. Так сталось через щире вподобання Вашої розповіді, пане Тарасе... Мабуть Вам нелегко приглянутися і вникнути в мої роздуми, бо часу бракує, але я написала від всієї душі - з наголосом не на проблемах війни, а на вадах нашого життя ....

    ВідповістиВидалити
  3. Вади життя треба справвляти по мірі можливостей...

    ВідповістиВидалити
  4. Почнемо наррразі це робити чи "по мірі можливостей" ???

    ВідповістиВидалити
  5. Вади нашого життя !? Скажите таке - недооцінюєте себе...

    ВідповістиВидалити
  6. Адміністратор блогу видалив цей коментар.

    ВідповістиВидалити
  7. Дякую Автору і Адміністратору(обом відразу!) за трудомістку операцію по
      видаленню моїх коментарів, а насправді - то було їхнім дуже болісним Актом вигнання мене назовсім з цього Блогу !!!

    ВідповістиВидалити
  8. Адміністратори - вони такі - люди суворі, дотримуються всіх приписів... інакше вони би звались зовсім по другому...:))

    ВідповістиВидалити
  9. ...вони би напевно, звались "зовсім по-другому" - (асенізатори ?) простіть за безапеляційність !

    ВідповістиВидалити