вівторок, 13 листопада 2018 р.

Помилка Дональда Рейфілда.

      Дональд Рейфілд - відомий британський літературознавець та історик, професор Лондонського університету, автор бестселеру "Життя  Антона Чехова" та книги "Сталін і його поплічиники", головний редактор фундаментального "Повного грузинсько-англійського словника", закінчив Кембрідж. Вільно володіє російською та грузинськими мовами.
        Московське видавництво  "Колібрі" у 2017 році видало його книгу : "Грузія. Перехрестя  імперій. Історія довжиною у три тисячі років" (мій переклад з російської назви книги і далі). 608 сторінок, кольорові ілюстрації  та карти, показчик, хронологія, династичні таблиці.
       На С. 126 Д. Рейфілд повідомляє, що   грузинський цар Деметре видав у 1154 році заміж свою молодшу дочку за волинсько-володимирського князя  Ізяслава Мстиславовича, але як тільки минув медовий місяць Ізяслав помер і ніякого політичного союзу між православними країнами не вийшло ...
        У  мене є великі сумніви, що Дональд Рейфілд в даному випадку перекрутив руську історію, цілком очевидно, що він користувався  здобутками російської історіографії !
        Відкриваємо  "Літопис Руський"  у перекладі Леоніда Махновця, Київ "Дніпро" 1989 рік, сторінки 258 і 260 :
       "На ту ж осінь (1153р.) послав отець Мстислава назустріч мачусі (Русудан), з Володимиром Андрійовичем і берендичами. І ходили вони до города Олешшя, та не знайшовши її вернулися".
         Руський князь Ізяслав-Пантелеймон Мстиславович володимиро-волинським князем був у 1146-1149 роках, а з 1151 року він вже вдруге був великим київським князем !
        Далі за Літописом  " Послав Ізяслав (1154р.) удруге сина свого Мстислава назустріч мачусі своїй.  І зустрів її Мстислав у порогах, і привів її до Києва... Ізяслав же узяв її собі за жону і справив весілля (очевидно, весілля відбулося весною 1154 року).
        Далі літописець пише :   "У тім же році розболівся великий князь київський Ізяслав Мстиславович, на Ставрів день
( 14 вересня 1154 року)....  І плакала по ньому вся земля Руськая, і всі чорні клубуки, яко по цесареві і володареві своєму... Представився він у  ніч на неділю на Філіппів день ( 14 листопада 1154 року)..."
       Виникає питання: Навіщо було якомусь російському історику понижувати у званні великого київського князя Ізяслава  Мстиславовича і видавати його місячну хворобу перед смертю за "медовий місяць" із грузинською царівною ??
       Російська душа -  вона загадкова у нищенні і перекручуванні чужої Історії...

                 доповнення від 17 листопада 2018 р.
       На сторінці 97 чудової книги  Дональда  Рейфілда "Грузія" закралась  ще одна маленька  , але прикра помилка :
        "( Хронологія суперечить літописцям:  Сісаретська битва відбулася десь між  1045 і 1047 роками, але Харальд до того часу вернувся в "Россию")".
          Як добре усім відомо - "России" в той час не було   - була Русь (Київська Русь).
             "Россия" - це творіння Петра Першого, але це початок 18 ст..., а не середина 11...

11 коментарів:

  1. Ось щераз перечитую і розбираю цю "історію" з володимиро-волинськими(і Київскими ?) княз'ями Ізяславом Мстиславичем і Мстиславом (Ізяславичем ? так?). Чи винен Літописець, чи "загадкова душа якогось російського історика", або - не меньш загадкові діючі особи : Володимир Андрійович з берендичами (?) - в нищенні і перекручуванні (нашої?) Історії ???
    Я не знаю, бо ніяк не розберусь у всій наданній тут загадковості... Мабуть, Авторові блогу вдасться зробити чітке роз'яснення, щоби все стало на свої місця ! Прошу вибачити, будь ласка ..

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Уважно читайте !!!
      Грузинський цар Деметре - видав свою дочку за великого київського князя !!!

      Видалити
  2. Ні, про це я знаю. Я цікавлюсь суто князями , чи плутаниною в їхній родословній ? ... а Ви уважніше прочитайте мій комент щодо Вашого роз'яснення !...

    ВідповістиВидалити
  3. Ви що хочете виправдати брехню московську !???? Ну-ну !!!

    ВідповістиВидалити
  4. ...Ви значно помиляєтесь, просто аж голова йде кругом - давайте я Вам поставлю краще класну *музичку !! in google +. ZjOMAjU...

    ВідповістиВидалити
  5. Є ще одна "чиясь помилка" - в даті смерті "..Ізяслав Мстиславович, на Ставрів день (14 вересня 1154 року?)...(помер). І плакала по ньому вся земля Руськая, і всі чорні клубуки, яко по цесареві і володареві своєму... Представився він у ніч на неділю на Філіппів день (14 листопада 1154 року?).." Якщо слова "помер і представився"-однозначні, то чому не співпадають обидві дати смерті кн.Ізяслава (на Ставрів або на Філіппів дні)?....Ні, ні в яких побрехеньках не винен британський історик містер Дональд Рейфілд, і треба негайно взяти слово "Помилка" у лапки в самій назві Авторської статті ! Адже стаття ця виявилась найкращим прикладом перекручування історичних подій (мабуть, нахабними московитськими брехунами) та дуже цим захоплюючою, а також і цікавою своїм викладенням !!!!

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Тут трохи є моєї вини - князь захворів 14 вересня і слабував цілий місяць і помер 14 листопада...
      Помилка Дональда Р.. в тому, що він сліпо довірився російській історіографії !!!!

      Видалити
  6. Тепер мабуть, потрібно цю плутанину розкрутити і роз'яснити події якось дохідливіше - інакше кажучи, спростувати (опровергнуть) всі накопичені ПОМИЛКИ !!! А шановного Тараса Петровича дуже прошу вибачити, що вплутала Вас в історичну плутанину, зроблену в першу чергу недолугими російськими істориками ! Але чи всі історичні помилки підлягають виправленню ?!.. Питання - до Шекспірівського Гамлета ....

    ВідповістиВидалити