неділя, 20 березня 2016 р.

"Скіфське щастя".

За відривним календарем сьогодні ( 20 березня 2016 року)  - "Міжнародний день щастя" !
Вітаю усіх моїх читачів з цим цікавим святом !!!
А ще хочу познайомити, як наші далекі предки - скіфи, уявляли це Щастя.
Ось зустрілись скіфські посли в Середній Азії із самим Олександром Великим і старший посол у своїй промові сказав таке: "... У нас розповідають, що у Щастя немає ніг, а тільки руки і крила: простягуючи руки воно не дозволяє себе схопити за крила ..." Цю вступну промову виклав у своїй книзі Квінт Курцій Руф "Історія Олександра Македонського" книга 7, глава 8.
Яке тут для українських істориків чекає щастя ( мається на увазі щастя історичних відкритів і досліджень) ?? 
1. Українського перекладу цієї книги здається й досі немає !?
2. Якщо про інших античних авторів, які писали про О. Македонського ми щось трохи знаємо, а це зокрема: Діодор Сицілійський, Плутарх, Арріан, Юстин - то про Руфа - "Ніхто з античних письменників його не згадує і не цитує " !? А книга, як бачимо, навіть за цим одним реченням дуже цікава мали би бути для нашої історії.
3. Тому сучасна українська скіфологія у нас досить куца - недо тягує навіть до Алтаю ...

3 коментарі:

  1. Древній історик Квінт Курцій Руф зробив гарну послугу скіфам, виклавши в своїй книзі "Історія О. Македонського" багатозначущу вступну промову скіфського посла на зустрічі з самим Олександром. В тій промові посол розповів певну скіфську притчу про Щастя свого народу, яке має крила, але схопитись за ці крила, не дозволять його міцні руки! Тобто посол натякав, щоб ніхто і не намагався захопити свободу (крила) Скіфії що ці крила добре захистять руки (сильні воїни народу) Скіфії. А під словом Щастя розумілась сама Царська Скіфія ! Думається, після такої гучної промови навіть всі загарбницькі задумки ворогів зазнали поразки !!! Ніхто не наважився піти на Скіфію!!!
    Дякувати Авторові Тарасу Дишканту, який зробив цією статтєю значний крок в дослідженні історії наших скіфських предків, віднайшовши цей цікавий факт завдяки відкриттю досі незнайомого античного історика К.К. Руфа. Тепер знаємо і про Руфа, який зберіг для історії той факт.
    Це відкриття Автора є також великим Щастям з крилами - знайти і викласти для нас, українців, навіть одне-єдине речення, здатне перевернути Світ !!!

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Дякую, але про ноги Щастя Ви забули згадати !!?:)) А сама промова Скіфського посла варта уваги, щоби її дослідили до найменшої букви, виразу наші історики !!!

      Видалити
  2. Можу сказати про що завгодно. Якщо казати про "Ноги Щастя" (Скіфії), то за моєю думкою, ноги мають міцно стояти на своїй Землі ! Чи було
    це в Скіфії? Можливо ... А в Її нащадка - України на жаль немає, та й ніколи не було...

    ВідповістиВидалити