понеділок, 30 червня 2014 р.

Версія смерті св. Климента Римського.

Недавно мені вдалося переглянути, перечитати львівську газету "Поступ" 2 номер за 2014 рік. Там є велика стаття Романа Криловича "Злети й падіння Криму" СС.22-23. В якій зокрема згадується св. Климент Римський, який у Криму проповідував християнство, "але місцеве населення на той час було ще зовсім не готове до сприймання християнських ідей     , і незабаром Климента вбили погани".
Незрозуміло, навіщо п. Крилович вибрав найгіршу версію про життя і смерть св. Климента Римського ???
За найдавнішою християнською повістю "Клементини" св. Климента  на місці кримського заслання  зустріло більше тисячі християн ! Перебуваючи тут  у Криму він створив 75 церковних громад, до християнських храмів (будівель) ще було далеко. Очевидно, що в більшості цих громад - це були піддані Римської імперії.
З якорем на шиї св. Климента топить у Севастопольській бухті підручний римського імператора Траяна - Автендіан. Як бачимо місцеве населення тут ні причім!
На сьогодні є цікава версія, що наш Тризуб - це є  фактично зображення Якоря св. Климента Римського! Це справді виглядає дуже правдоподібним...
Очевидно, що п. Крилович мав би ще сказати, що мощі цього святого були знайдені св. Кирилом і Мефодієм , і у 867 році  ними превезені до Риму, але перед тим цими мощами у 862-867 роках була охрещенна перша слов*янська держава Велика Моравія !
А ще Роман Крилович, щоб показати давні зв*язки Києва  з Кримом, мав би згадати, що зображення св. Климента Римського є у самому Софійському соборі Києва в захристії "Святительський чин"!
Можна було ще згадати одним реченням про смерть у Криму 658 року ще одного папи римського Мартина, який тут був у засланні...
Сьогодні - життя, діяльність і смерть св. Климента Римського потребують свого неупередженого вивчення дослідниками, бо це безсумніву яскрава і недосліджена сторінка Історії України !

Немає коментарів:

Дописати коментар