субота, 14 червня 2014 р.

Чому північно-східні сусіди відрізняються від нас ?

Чому для наших сусідів сьогодні є звичною брехня, жорстокість ??
В історичних науках, зокрема в археології широко використовується таке визначення, поняття, як "господарсько-культурний тип". Ось, як воно подається у "Словнику-довіднику з археології" Київ 1996 р. С.60: "Комплекс господарства та культури, що склався історично типовий для різних за походженням народів, які мешкають у подібних географічних умовах і знаходяться на приблизно однаковому рівні соціально-економічного розвитку. Термін вперше застосовано 1955 році етнографами М.Г.Левіним та М.М. Чебоксаровим. В археології набув широкого використання у 70-80-х роках в роботах, присвячених вивченню доісторичного періоду  в історії людства".
В зоні помірних лісів Євразії давні люди могли займатися тільки мисливством, рибальництвом та збиральництвом.Щоб вижити в таких суворих умовах життя уся здобута їда ділилась на всіх членів групи, яка у сусідів називалась "общиной", від слова "общеє" - спільне. Жорстокість цього життя накладало відбиток і на суспільні стосунки між членами общини. Керівник (хозяїн) такої громади мав повну владу над її членами, адже при поганому керівництві община могла зникнути, або розпастись через стихійні явища: великі повені, морози, напад диких звірів, недостатність їстівних припасів на даній території, а ще й ворожість сусідніх общин.
"Мисливські байки", як форма брехні має початок саме з тих давніх часі. Адже через день, два "величину" трофеїв у мисливстві, риболовлі, збиральництві неможливо провірити!:)) Тому брехня, вигадка була звичною річчю у таких общинах, які збралися за спільним столом.
А наші предки займаючись землеробством, одомашненням тварин - жорстокість тут зовсім недопомагала, а брехня була неможливою, бо досить було глянути на засіяне поле  чи заглянути у комору.
Незважаючи на пізніші цівілізаційно-господарські нашарування бачимо, що російський і український народи мають давні зовсім різні господарсько-культурні типи, які зараз у цей кризовий час дуже яскраво проявляють свої відмінності...

1 коментар: