вівторок, 17 лютого 2015 р.

Кавказька суперзагадка.

1. Абхазькі негри.
У 80-х роках ХХ століття в Абхазії, що у Грузії у таких поселеннях, як Адзюбжі, Поквеш, Ачандар, Члоу, Тхині, Меркулі , Киндзі жили і живуть негроїдні абхази. Відомий абхазький етнограф та історик Віанор Пачулія вивчивши повідомлення стародавніх істориків про свій край прийшов до висновнку, що ще в доісторичні часи Колхіду (давня назва Абхазії) населяв народ ефіопського, негроїдного племені.
Інший абхазький вчений та письменник Дмитрій Гуліа у своїй книзі "Історія Абхазії" висунув гіпотезу, про те, що абхазці є вихідцями з Єгипту і Ефіопії. Свою думку він підкріплює, зокрема такими фактами: в Абхазії і в Ефіопії він знайшов 8 топонімів (назв місцевостей, міст, сіл), які є тотожними, крім них ще по 5 річок і 5 імен. Зокрема через Ефіопію і Судан протікає права притока Нілу - Атбара, яка має  довжину 1120 км, а з такою назвою є і ріка в Абхазії. Про себе негроїдні абхазці говорять, що живуть вони тут .
Ці дані взяті із статті В.Дробишева "Негри в краю золотого руна",\\ "Наука і суспільство", 1987, 1.
2500 років тому назад досить грунтовно цим питанням займався сам "батько історії" - Геродот. Цей славнозвісний історик розповідь про чорношкірих абхазців-колхів помістив у тій частині своїх знаменитих "Історій", у якій розказує про Єгипет (книга !!, 102-105). Отож, Геродот розповідає про  єгипетського царя (фараона) Сесостріса, який підкорив багато народів в Азії, потім прийшов у Європу і підкорив тут скіфів і фракійців. Далі прийшов до ріки Фасія (тепер Ріоні у Грузії) і тут від його війська, начебто, відокремилась якась частина його воїнів і залишилася тут жити. Крім того Геродот наводить цікаві факти, за розповіддю жерців, які підтверджують його думку проте, що "колхи єгипетського походження". Перший факт, що вони роблять обрізання статтевих органів, як і єгиптяни. А ще колхи обробляють льон в "однаковий спосіб і спосіб життя у них однаковий і мова обох народів схожа" - Геродот !!,105. Це досить вагомі аргументи, ще з тексту історика видно, що не один він цікавився цією проблемою.
Давнім Єгиптом правило ХХУ! царських династій, але на сьогодні невідомо хоча би одного фараона, який би з військом "вештався" у Європі,  а ще до того підкорив скіфів та фракійців ?
На місце легендарного Сесостріса претендують зокрема такі фараони: Сенусерт !!!, Тутмос !!! і Рамзес !!. Останній володарював разом з батьком приблизно у 1290-1224 роках до н.е., але інші царі раніше. А скіфи відомі лише з У!! по !!! ст. до н.е. Як кажуть коло знову замикається на самому першому питанні, якому, як ми бачимо минуло 2,5 тисячі років. Звідки, коли і як появилися чорні колхи-абхазці на Кавказі ?
2. Скіфська фантастика.
Хто цікавиться скіфами, більш глибше натрапляє на досить таки дивовижні речі, які здаються не просто вигаданими, а фантастичними.
Ось розповідь Помпея Трога про те, що скіфам першим оголосив війну єгипетський цар Везосіс, а виступив проти нього цар скіфів Танай. Везосіс, звичайно втік, а скіфи не могли проникнути у Єгипет через болота, тоді вони повернулися і підкорили Азію, яка їм від того часу 1500 років платила данину ?! Сплачування цієї данини поклав край ассірійський цар Нін... І знову легендарно-міфічні царі.
Найвищу могутність Ассірія сягала у !Х-У!! ст. до нюею. У 612 році до н.е. столицю Ассірії - Ніневію було взято ворогами і сама, держава перестала існувати.
Той же Геродот !У,7 (за переказами скіфів) розповідає, що перший скіфський цар звався Таргітай і правив він за тисячу років до походу Дарія ! (519-512 рр. до н.е.) на скіфів ??
Цікаву інформацію до роздумів подає сучасник Геродота - Гелланік, який твердив, що першу залізну зброю виготовив Саневн - колишній скіфський цар. Інші автори розповідають про халібів, як народ скіфський, який живе недалеко Колхіди і славиться залізними родовищами. Тепер достовірно відомо, що найперша країна у давньому світі, яка освоїла виробництво залізної зброї так би мовити у "промислових" масштабах була Хетська держава, де і проживали халіби. Розгром колись могутньої Хетської  держави почався у кінці 1200 роках до н.е. і тривав кілька століть.Від тоді у сусідніх народів і держав появилася залізна зброя, в тому числі і на землях сьогодніщньої України - почався залізний вік.
Очевидно, що основною причиною боротьби проти хетів було оволодінням технологією виробництва залізної зброї. Хетська держава відома з 1700-х років до н.е. у центральній частині Малої Азії.
Український дослідник Володимир Паїк у своїй книзі " Корінь безсмертної України" (Львів, 1995) подає більш точну назву хетів - гетити, Гетитська держава. Відомі чотири скіфські племена, які у своїй назві мають частку "гет" :тіссагети, массагети, міргети, матигети. А ще просто  "гети" жили у пониззі Дунаю, коли Дарій ! йшов війною на Скіфію, то тут із ними він мав сутичку. Цілком очевидно, що коли сусіди громили Гетитську державу, частина її населення з південних берегів Чорного моря перебралася на північні береги, тобто у Праукраїну. Можливо цей факт і пояснює пізніші великі воєнні успіхи скіфів.
Загалом, як твердять історики, які вивчають індоєвропейську проблему: предки гетитів, палайців, лувійців у Малій Азії з*явилися близько !!! тис. до н.е. з північних широт Європи. Отож повернення гетів з Малої Азії у Європу було не до зовсім чужих народів! ,Цілком можливо, що європейські гети свою ідентичність зберегли ще з тих давніх часі.
! якщо давні автори ототожнювали малоазійських гетів з пізнішими європейськими, то на це, як бачимо були вагомі причини і більшість речей  із скіфської історії на сьогодні втрачають свою "фантастичність". А ще, як згадаємо, що правителі Єгипту і Гетитів вели між собою війни на Близькому Сході, то робиться тепліше , гарячіше.
3. Єгипетські реалії.
Підкорення Нубії-Ефіопії египетськими царями відбулося у часи розквіту Середнього царства (ХХ!!-ХУ!!! ст. до н.е.) Х!! династією. Найбільше до нього приклався Сенусерт !!!. Із Нубії єгиптяни отримували мідь, золото, цінні породи дерева, дорогоцінне і будівельне каміння, слонову кість, ладан, шкіри пантер і просто людей. Єгипет тоді вів війни із азіатськими народами, але це не було ще масштабно.
З правління Яхмоса ! почалася епоха Нового царства (1580-1085 рр. до н.е.) У другій половині ХУ!! ст. до н.е. Тутмос ! з військом дійшов навіть до Євфрату (в Азії) і розбив державу Мітанні. За правління Тутмоса !!! (1468-1436 рр. до н.е.)Єгипетське царство досягло величезних розмірів - від Лівії до Верхнього Євфрату і на півдні до Четвертого нільського порогу і цього царя вважають найбільшим завойовником. Але одному з наступників Тутмоса - Аменхотепу !У довелося вже з гетитами укладати мир.
Як повіствують історики при Рамзесі !, це Х!Х династія (1310-1200 рр. до н.е.) почалися затяжні війни з гетитами.. Сеті !, син Рамзеса ! здійснив чотири походи в Азію, щоби зупинити просування гетитів.. Син Сеті ! - Рамзес !! набув слави "Великого". Попри все, що він воював із сусідами, він набудував у Єгипті більше великих храмів і міст, а ніж будь який з його попередників.
У 1286 році біля стін сирійського міста Кадеша, яке стояло на річці Оронт відбулася знаменита битва між Єгиптом і Гетитською державою. З кожної сторони науковці вважають приймало до 20 тисяч воїнів. Після битви, перемогу у Єгипті святкував Рамзес !!. У храмі Амона в Карнаці він наказав вирізьбити довгий панегірик на честь своєї перемоги. Такий же самий панегірик було зроблено і в його поминальному храмі біля долини царів. А на пілоні Луксорського храму зобразили Рамзеса !!, який вбиває гетитів під Кадешем. Єгиптологи не полінувалися і порахували кількість убитих і втікаючих рамзесових ворогів - вийшло, аж девять тисяч і дев*ятсот чоловік.
Але цих трьох монументів для прославлення перемоги виявилося замало для Рамзеса і майстри вирубали ще знаменитий скельний храм в Абу-Сімбелі...
І все було би для пам*яті нащадків чудово, але через багато років на землі гетитів і єгиптян прийшли археологи з лопатами... і ваідкопали єгипетську і гетитську версію договору з царем Хаттушілем !!!, з якого стало зрозуміло, що під Кадешем Рамзес !! зазнав ніщивної поразки і тільки чудом врятувався!
Очевидно, що війська Раззеса !! під Кадешем включали у собі значний контигент ефіопських воїнів, під командуванням якогось ефіопського володаря з почтом із дружин, гаремом і іншими придворними прибамбасами. Чи горіло ефіопське воїнство до бою, так далеко від рідних земель ? Цілком вірогідно, що ні! Звичайно, що гетити про все це знали, чи догадувалися і спрямували свій головний удар проти єгиптян. А за негоріння до бою ефіопів, пізніше гетитський цар винагородив, дозволивши їм поселетися на північній границі Гетитської держави, тобто на Кавказі, де можливо було трохи спокійніше, а ніж тут на південних рубежах країни. А перемішування, переселення народів - це давня практика володарів багатонаціональних країн, а Гетитська держава саме такою і була.
Отож, найбільш очевидно, що нинішні негроїдні абхахці у Грузії - це є залишки розбитого війська Рамзеса !!, які тут живуть не мало не багато, а вже ось 3290 років, і були сюди спроваджені гетитським царем.
Ще цікава інформація є у видатного римського історика Корнелія Таціта (55-120 рр. н.е.) в "Анналах" (кн.!!,60), де розповідається про те, що один знатний римлянин Германік відвідав Єгипет і зокрема Фіви. Де йому один із старших жерців переклав написи, що збереглися на руїнах храмів. Жрець розповів-прочитав, що з великим "військом цар Рамзес оволодів Лівією, Ефіопією, країнами мідян, персів, бактрійців, а також Скіфією"..?
У Єгипті бував і Дарій !, який за розповіддями Геродота !!,110 хотів в одному святилищі поставити свою статую, але єгипетський жркць не радив йому цього робити, бо він не переміг скіфів, на яких ходив походом, а от Сесостріс, який тут стоїть, підкорив їх, як і багато інших народів. І Дарій бідний з ним погодився.
Безсумніву, що тепер Скіфську історію не можна починати з У!! ст. до н.н, як і не можна не згадувати  у ній Гетитську і Єгипетські держави. А давньогрецькій міф про аргонавтів, які плавали у Колхіду по золоте руно, очевидно, має під собою реальну основу. Елліни, які проживали у Єгипті знали, що чимало багатств єгиптяни отримують з чорної Нубії-Ефіопії. Напевно, таких "ясонових" експедицій на ,Кавказ було кілька, поки греки не впевнилися, що Колхіда і Нубія це трохи різні речі
                                                               ..........лютий 2004 р.
стаття взята із книжечки Тараса Дишканта "Скіфська спадщина" Львів, Сполом 2007, СС.17-20
Очевидно, що цю давню  антропологічну загадку вдасся вияснити коли Кремль забиреться з Кавказу, коли буде організована велика Міжнародна експедиція із спеціалістів: єгиптологів (при дослідженні абхазьких давніх поховань) можливо віднайдуться речі, які ефіопські переселенці принесли  на нову батьківщину з далекого Єгипту-Нубії...мовознавців, географів, істориків, археологів з Каваказького регіону...    ... лютий 2015 р.

Немає коментарів:

Дописати коментар