понеділок, 28 січня 2019 р.

Маланка з Осичок.

      Газета "День"  за 18-19 січня 2019 року опублікувала статтю Миколи Тимченко "На Маланку в Осички" про те, як у селі  Осички Савранського району Одеської області проходить святкування Маланки. Стаття із кольоровими фотографіями.
     Свято Маланки не таке просте, як може здатись на перший погляд. У своїй книжці "Тисовецькі старожитності" Чернівці 2002 року я (Т.Д.)  записав, як  проводилась Маланка у селі Тисовець Сторожинецького району  Чернівецької області. Це статті С.11 " Тисовецька Маланка" і С. 14 " Неври з Буковини".
     Тисовецьку Маланку очолювали двоє Калфів-генералів. Пізніше в словнику англійської мови я знайшов, що можливо "калфа" - це молодий бик !?
     Сама тисовецька Маланка складалася із двох частин: Діганії і Саржі.  Саржа вважалася "чистою, панською" у ній збиралися неодруженні юнаки. У Діганії всі були в масках і костюмах різних персонажів. Ще Діганія водила Ведмедя, на другий день (14 січня) Ведмеді різних Маланок в центрі села  сходились у двобоях.  Свята із ведмедями можна віднести ще доземлеробську епоху !?
     Ще у Діганії "читарали-чітарали" - насміхалися над помилками односельців, які ті зробили за минулий рік - насміхалися у вигляді  читання-співання  своєрідних коломийок....
      Маланкарі били землю та людей великими пастушими батогами - гарапникаи - таким чином пробуджували від сну Землю і людей  бо народився Новий рік.
     Осичківські костюми маланкарів здається  подібні на костюми, що використовуються подібним чином у Болгарії !?
      Одеський університет є одним з провідних університетів  України і може на високому науковому рівні описати і розібратись із народним святом Маланки у  Савранському районі, порівнявши його з іншими новорічними святами у Світі.
      Різні костюми Маланки, старі і нові фотографії, фільми, розповіді, спогади -  все це може стати  експонатами цікавого Музею, а ще наукові статті, книги і т.п.
      При правильній організації подивитись на Маланку в Осичках та інших селах Савранського району будуть приїзджати   -  гості, туристи,  науковці...

Немає коментарів:

Дописати коментар