понеділок, 31 липня 2017 р.

Три причини відвідати Кам,янець-Подільський.

Звичайно, у Вас може бути і більше причин щоб відвідати це історико-унікальне містою Але якщо ви із міста .Буська (Львівська обл.) чи Бузецької землі - то  до  переліку відомих Вам причин можна додати ще оці три причини:
1. Ще у 1997 роц добре аргументовану статтю у газеті "Камянець-Подільський вісник" за 17 травня  я підтримав гіпотезу київського архітектора-реставратора Ольги Пламеницької про те, що знаменитий міст Турецький чи Замковий був збудований ще в часи завоювання Дакії знаменитим римським імператором Марком Траяном у 107 році н.е.
Планувалося навіть відкрити дві арки  Мосту, щоби провести подальше дослідження його, але місцеві історики не висунувши серйозних аргументів проти гіпотези О. Пламеницької добилися заборони подальшого дослідження унікального Мосту !!? І пустили через Міст і біля самого Старого замку проїзд автотранспорту. Вібрація від  інтенсивного руху помалу руйнує  і сам Міст і Замок !?
Хоча  вперше провідавши місто ще у 1983 році - проїзд Мостом був забороненний через його  тодішній аварійний стан.
Покищо містечкове невігластво перемогло здоровий глузд...

2. Згадана вище Ольга Пламеницька у 2004 році випустила путівник "Камянець-Подільський" у якому викладений дуже цікавий факт, який пов,язує історію Буська з історією Камянець-Подільського:
Літом 1672 року величезна турецька армія вирушила завойовувати українські землі і зокрема Камянець-Подільський. Верхівка Речі Посполиої тоді не змогла  організувати нормальну оборону цих земель і зокрема  Камянець-Подільського.
В місті тоді зібралося тільки 1060 жовнірів і 500 міщан-ополченців.



Немає коментарів:

Дописати коментар