понеділок, 20 квітня 2015 р.

Халіби.

Відомості про давній Скіфський світ у суспільстві на сьогоднішній час є досить скромними і незначними, виглядає так, що сучасна українська наука боїться піднімати цю тему.
Ось, що у схоліях писав Євстафій:
... халіби живуть біля ріки Термодонта.
... це халібське залізо, походить із Скіфії, так як добувається біля скіфського міста Халіба.
...у халібів колись існували   гідні згадки знамениті срібні рудники, як нині існують залізні, і розказують також, що декотрі замість "галізони" пишуть не тільки "олізони", але й  "алізонів" і що деякі під галізонами розуміють скіфів.
А ось, що писав Гесіхій Олександрійський:   ... Халіби - народ у Скіфії, де добувають залізо. Халібдика - у Скіфії, де є залізні рудники.
За "Анабазисом" Ксенофонта халіби проживали у тодішній Колхіді.
Підтвердження цьому ми можемо знайти у Флавія Філострата "Життя Аполонія Тіанського" кн. 7,26 про те, що границями скіфам служать ріки: "Істр, Термодонт і Танаїс". Термодонт нині невелика річка Терме у Турції..
А у схоліях до Піндара згадується, що ріка Фасіс (Ріоні) протікає в азіатській Скіфії.
Сучасним науковцям, геологам, металургам вдалося вияснити секрет популярності "халібського заліза". До його складу природнім чином попадав метал титан, який виступав, як легуюча добавка, що надавала великої міцності самому залізу.
Геродот , описуючи Скіфію, згадує народ алізони (алазони) без конкретного місця проживання. Очевидно, що це були сім*ї халібів-переселенців з Кавказу, як спеціалісти металурги і закономірно, що окремої, племінної території вони не могли мати.
Відомо, що вперше у промислових масштабах залізо почали виготовляти у Хеттській державі., і землі халібів були у її складі.
Близько 1200 р. до н.е. Хеттська держава впала і виробництво заліза поширилось на інші землі. Тоді слова Гелланіка Мітиленського проте, що "першим залізну зброю зробив Саневн, колишній скіфський цар" - нині не здаються вже літературною чи міфологічною вигадкою. Саневна можна вважати першим (13ст. до н.е.) скіфським царем, який відомий за своїм ім*ям !!!
У 529 р. до н.е. 200 тисячне військо Кіра Великого перебралось на лівий берег ріки Аракс (нинішня Вірменія) і тут було розбите вщент скіфською (масагетською) царицею Томірою. Далі коли місцеві і приїжжі воїни-чоловіки сіли справляти перемогу над Кіром - Томіра із своїми коліжанками поїхала берегом Чорного моря аж до Терможонта ... і ці землі приєднала до Великої Скіфії. І на цих землях було створено царство Амазонок, очевидно, що тут верховна влада перебувала у жіночих руках. Це дало змогу потім еллінам придумати цікаві літературні розповіді про амазонок...
За Йорданом Томіра повернулась у Скіфію і відвоювала за Істром місто "Томи", давши йому свою назву...

2 коментарі: